Τα μικρόβια είναι φίλοι μας

 
Την ώρα που τρίβετε με μανία τα χέρια μας με το αντιβακτηριακό σαπούνι και ξεπλένετε το στόμα σας με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα σκεφτείτε αυτό: κάθε ένας από εμάς «κουβαλάει» επάνω του τρισεκατομμύρια βακτήρια.


«Οι άνθρωποι ξαφνιάζονται όταν μαθαίνουν ότι επάνω τους υπάρχουν δέκα φορές περισσότερα βακτηριακά απ’ ότι ανθρώπινα κύτταρα» αναφέρει ο καθηγητής Philip Calder από το πανεπιστήμιο του Southampton και προσθέτει:
«Στην πραγματικότητα ένα άτομο αποτελείται κατά 90% από βακτήρια».

Επάνω, μέσα, και γύρω μας ζουν περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια, το λεγόμενο μικροβίωμα, με το 95% αυτών να ζουν στο έντερό μας.

Άλλες αποικίες ζουν στο δέρμα μας, την αναπνευστική μας οδό, τη στοματική κοιλότητα και την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Τα περισσότερα από αυτά είναι ακίνδυνα και ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Ωστόσο, υπάρχουν και τα «κακά» που προκαλούν αρρώστιες.

Όμως γιατί δεν είμαστε μόνιμα άρρωστοι;

Το μυστικό «κρύβεται» στην ισορροπία των μικροβίων που υπάρχουν σε ένα ευαίσθητο και εύθραστο οικοσύστημα, όπως ο ανθρώπινος οργανισμός. Αν λείψει ένα το σύστημα «τρελαίνεται».

Οι ανισορροπίες στα βακτήρια του εντέρου, για παράδειγμα, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, έχουν συνδεθεί με το διαβήτη, την παχυσαρκία, τον αυτισμό, το έκζεμα, την ψωρίαση, το άσθμα και φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Παρακάτω παρατίθεται μερικά ευρήματα τα οποία συνδέονται με τα βακτήρια που σας αποτελούν…

Βακτήρια του εντέρου που προκαλούν άγχος:
Φαίνεται ότι τα βακτήρια που φιλοξενείται στο σώμα σας μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με γαλακτοβάκιλλο (φιλικά στο έντερο βακτήρια που προστίθενται στα προβιοτικά προϊόντα) ήταν λιγότερο αγχωμένα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βακτήρια επηρεάζουν την παραγωγή της GABA, μιας χημικής ουσίας που υπάρχει στον εγκέφαλο και η οποία έχει κατευναστική επίδραση.

Βακτήρια που κάνουν καλό στο δέρμα σας: Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι όσο πιο καθαρό είναι το δέρμα του, τόσο το καλύτερο. Τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

«Αν πλένει κανείς τα χέρια του συχνά, στεγνώνουν, κι αυτό συμβαίνει γιατί με τον τρόπο αυτό κανείς διώχνει τα έλαια της επιδερμίδας καθώς επίσης και μεγάλο μέρος των βακτηρίων που συντελούν στη διατήρηση της επιδερμίδας» ανέφερε ο μικροβιολόγος του πανεπιστημίου Kingston, Mark Fielder. Όταν κανείς υπερβάλλει στη χρήση αντιβακτηριακών σαπουνιών, ορισμένοι μικροοργανισμοί «εξαφανίζονται» και κάποιοι άλλοι γίνονται περισσότερο κυρίαρχοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η δερματίδιδα, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μοιραστείτε βακτήρια με ένα… φιλί:
Η ποικιλομορφία των βακτηρίων που «κουβαλάει» κανείς επάνω του είναι τόσο μοναδική όσο και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Όταν όμως κανείς ζει με κάποιον άλλον, είναι πολύ πιθανό να μοιράζονται κοινά βακτήρια του εντέρου, καθώς αυτά περνάνε από τον έναν στον άλλο. «Κάθε φορά που δίνετε ένα φιλί, ανταλλάσσετε εκατομμύρια βακτήρια. Έτσι η μικροβιολογία του εντέρου σας αρχίζει να μοιάζει με αυτή του συντρόφου σας».

Κάποιοι τύποι βακτηρίων μπορούν να προλάβουν το εγκεφαλικό: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι άνθρωποι που πάσχουν από αθηροσκλήρωση (εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών) έχουν διαφορετικά βακτήρια από εκείνους που δεν πάσχουν.

Ερευνητές από τη Σουηδία ανακάλυψαν ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στη μικροβιολογία του εντέρου των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, συγκριτικά με εκείνους που είναι υγιείς. Εκτιμάται ότι οι τελευταίοι έχουν περισσότερα βακτήρια που παράγουν καροτενοειδή, έναν τύπο αντιοξειδωτικών που προστατεύουν κατά της στηθάγχης και του εγκεφαλικού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *