Τα φυτικά τρόφιμα βοηθούν στο αδυνάτισμα

CF49A156E9339F90143E09D3A1130F77.jpg

  Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε την καινούρια χρονιά βρίσκεται η φράση «να χάσω βάρος». Φανταζόσασταν ποτέ ότι το γεγονός αυτό θα μπορούσε να πάψει να σας τρομοκρατεί τόσο αν στρέφατε λίγο την προσοχή σας…στη φύση;! Ναι! Η κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης, που αποτελούν και τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής, είναι μια καλή επιλογή εάν θέλετε να χάσετε βάρος, να το διατηρήσετε και να αποφύγετε μια σειρά από χρόνιες ασθένειες.

Γιατί; Η «δύναμη» της φύσης

Μια διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα δίνει έμφαση στα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα από φυτά, στην κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων ψαριού, άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, ενώ το κόκκινο κρέας καταναλώνεται με φειδώ. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τέτοιου είδους πρότυπα διατροφής είναι η ικανότητα να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και να είναι σχετικά εύκολο να τα ακολουθήσει κανείς. Παράλληλα, τα άτομα που υιοθετούν μια διατροφή βασισμένη σε φυτικά τρόφιμα προσλαμβάνουν λιγότερο κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, περισσότερους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, καθώς και πολύ περισσότερη βιταμίνη C, E, κάλιο, μαγνήσιο και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Τα φυτικά τρόφιμα στη… δίαιτα

Οι δίαιτες που επικεντρώνονται κυρίως σε περιορισμό των θερμίδων μπορεί να είναι κουραστικές βάζοντάς σας στη διαδικασία να μετράτε τις μερίδες σας, να χρησιμοποιείτε χαμηλά θερμιδικά προϊόντα που ίσως δεν είναι και πολύ γευστικά και να αισθάνεστε κατά κύριο λόγο πεινασμένοι. Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης μπορεί να έχει σημαντικό όφελος στην απώλεια βάρους καθώς τα τρόφιμα αυτά σάς χορταίνουν λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε νερό αλλά και σε φυτικές ίνες και επιπλέον συνήθως είναι χαμηλότερα σε θερμίδες. Διάφορες μελέτες που έχουν αξιολογήσει άτομα που καταναλώνουν κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχουν δείξει ότι εμφανίζουν χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη, χωρίς κόπο από την καταμέτρηση θερμίδων, με αποτέλεσμα να μειώνεται το σωματικό τους βάρος και τείνουν να το διατηρούν. Συνεπώς, η διατροφή που βασίζεται σε φυτικά τρόφιμα είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από τον περιορισμό των θερμίδων.

Πώς όμως θα μπορούσατε να εντάξετε φυτικά τρόφιμα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο;

Πρωινό

Δοκιμάστε: Δροσερό ρόφημα σόγιας με νιφάδες βρώμης και σταφίδες ή επιδόρπιο σόγιας μαζί με 3 αποξηραμένα δαμάσκηνα, κομματάκια φρέσκιας μπανάνας ή μια χούφτα cranberries. Έτσι απολαμβάνετε ένα γεύμα χαμηλό σε θερμίδες αλλά παράλληλα εξασφαλίζετε όλα τα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Η σόγια είναι ένας καρπός που κατατάσσεται στην ομάδα των οσπρίων, ενώ αυτό που την ξεχωρίζει είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, η οποία είναι υψηλή ποιοτικά. Η κατανάλωση εμπλουτισμένων προϊόντων σόγιας εξασφαλίζει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου καθώς είναι υψηλά απορροφήσιμο, ενώ ο ρόλος αυτός ενισχύεται και από την βιταμίνη D. Ταυτόχρονα το γέυμα αυτό παρέχει φυτικές ίνες και λίγα λιπαρά, ισχυρούς συμμάχους στη μείωση του βάρους.

Μεσημεριανό ή/και βραδινό

Ρύζι ή πλιγούρι με σάλτσα ντομάτας, φακές ή ρεβίθια και βασιλικό συνοδευόμενο από πράσινη σαλάτα. Το γεύμα αυτό είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, απαλλαγμένο από τα επιβαρυντικά στοιχεία του κρέατος όπως είναι το κορεσμένο λίπος και η διαιτητική χοληστερόλη. Την ίδια στιγμή, σας τροφοδοτεί με υδατάνθρακες που παρέχουν ενέργεια και ζωντάνια στον οργανισμό σας, φυτικές ίνες για γρήγορο και μακράς διάρκειας κορεσμό, αλλά και μια πληθώρα βιταμινών και διαφόρων αντιοξειδωτικών. Επίσης, τα γνωστά σε όλους μας «λαδερά φαγητά» όπως είναι τα φασολάκια και το σπανακόρυζο αποτελούν μια εξαιρετική Μεσογειακή επιλογή η οποία είναι «άκρως» διαιτητική εάν προσθέσετε μέτρια ποσότητα ελαιολάδου.

Ενδιάμεσα σνακ

Απολαύστε μια φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής και αμύγδαλα ή καρύδια μαζί με τον καφέ σας, ή καταναλώστε κάποιο ρόφημα φουντουκιού ή αμυγδάλου με κριτσίνια ολικής άλεσης και μερικές σταφίδες. Εκμεταλλευτείτε τα «καλά» λιπαρά που σας προσφέρουν οι ξηροί καρποί, τα αντιοξειδωτικά του καφέ, τους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες που προσφέρουν τα φρούτα και τα κριτσίνια, και όλα αυτά συνδυασμένα σε ένα γεύμα χαμηλό θερμιδικά.

Δώστε λοιπόν την ευκαιρία στη φύση να «κάνει τη δουλειά της» και απολαύστε τα αποτελέσματα στη ζυγαριά και τον καθρέφτη σας!

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *