Τα χημικά στοιχεία του σπέρματος έχουν… αντικαταθλιπτική δράση

 
Δεν είναι απλώς το βασικό συστατικό για την αναπαραγωγική λειτουργία των ζώων- συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων…Το σπέρμα φαίνεται πως κρύβει και άλλες ευεργετικές δράσεις. Τελευταία, προέκυψαν μελέτες που υποστηρίζουν ότι το σπέρμα μπορεί να δράσει στις γυναίκες ως αντικαταθλιπτικό.


Η πιο πρόσφατη μελέτη η οποία έγινε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης περιελάμβανε 293 σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κολεγίων στις ΗΠΑ.

Αυτό που προέκυψε ήταν ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ χωρίς προφυλακτικό είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη, ενώ τα καταθλιπτικά συμπτώματα και οι απόπειρες αυτοκτονίας ήταν συχνότερες μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό. Η χρήση προφυλακτικών σήμαινε, φυσικά, λιγότερη έκθεση σε σπέρμα.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο κόλπος απορροφά έναν αριθμό συστατικών του σπέρματος που μπορεί να ανιχνευθεί στην κυκλοφορία του αίματος, και ότι αυτά τα συστατικά μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Έχει διαπιστωθεί, λ.χ. ότι το πλάσμα του σπέρματος περιέχει διάφορες χημικές ουσίες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση, αυξάνουν την τρυφερότητα, διεγείρουν τον ύπνο και ασκούν αντικαταθλιπτική δράση.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα, η προλακτίνη, η κορτιζόλη, η οιστρόνη και η οξυτοκίνη , γνωστή και ως «ορμόνη της αγκαλιάς» ή της τρυφερότητας.

Το σπερματικό υγρό περιέχει επίσης θυρεοεκλυτίνη, η οποία είναι αντικαταθλιπτική, μελατονίνη (ορμόνη του ύπνου) και σεροτονίνη (ορμόνη της…σοκολάτας και της ευτυχίας).

«Πολλές από αυτές οι ουσίες», γράφουν οι ερευνητές, «έχει αποδειχθεί ότι απορροφώνται από το τοίχωμα του κόλπου, γεγονός που υποδηλώνει ότι το σπέρμα πιθανώς επηρεάζει την ψυχική διάθεση των γυναικών».

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *