Τα αθώα θύματα του καπνίσματος

 
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα νεογνά που έχουν εκτεθεί στη νικοτίνη, κατά την εγκυμοσύνη, από μητέρες, είτε παθητικές, είτε ενεργητικές καπνίστριες, εμφανίζουν διαταραχές στη φυσιολογία, τις αισθήσεις και την κινητικότητά τους.


Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί, βεβαίως, με πολλά διαφορετικά προβλήματα σε βρέφη, όπως μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, ακόμη και παχυσαρκία.

Ωστόσο, αν και οι παιδιατρικές και μαιευτικές διαταραχές που συνδέονται με τον καπνό κατά το στάδιο αυτό είναι καλά καθορισμένες, οι συνέπειες για τη νεογνική συμπεριφορά δεν έχουν ακόμη μελετηθεί σε βάθος.

Μια νέα μελέτη, λοιπόν, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Early Human Development, προχωρά περισσότερο και αναλύει τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για το νεογέννητο.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την συμπεριφορά 282 υγιών νεογνών, μεταξύ 48 και 72 ωρών μετά τη γέννηση. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα νεογνά που είχαν ενδομήτρια έκθεση σε νικοτίνη, είτε με ενεργό είτε με παθητικό τρόπο, εμφανίζουν σημάδια προβληματικής νευροσυμπεριφορικής ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν, επίσης, ότι εκείνα είχαν που εκτεθεί, ενεργητικά ή παθητικά, σε νικοτίνη, έχουν χαμηλή ανταπόκριση στα ερεθίσματα που συνδέονται άμεσα με το κεντρικό νευρικό σύστημα και έχουν κακή κινητική ανάπτυξη.

Κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη

Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη είναι μια από τις βασικότερες αιτίες ασθενειών και θανάτου για τη μητέρα και το βρέφος.

Παρ’ όλα αυτά, επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 11% και 30% των εγκύων γυναικών καπνίζουν ή εκτίθενται παθητικά στον καπνό τσιγάρου.

Όταν μια έγκυος γυναίκα καπνίζει, οι συγκεντρώσεις νικοτίνης στο έμβρυο φθάνουν να είναι έως και 15% μεγαλύτερες από τις συγκεντρώσεις νικοτίνης στην ίδια τη μητέρα!

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *