Τα αλλαντικά στη διατροφή των παιδιών

6189E7421E38FD17B589F97284D5F61B.jpg

  Τα αλλαντικά, και ιδιαίτερα το ζαμπόν, έχουν μπει στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων, κυρίως ως συστατικά των τοστ.

Για τα παιδιά ένα τοστ αποτελεί ένα πολύ συχνό μέρος της διατροφής τους, είτε ως πρωινό είτε ως σνακ είτε ως βραδινό. Ένα ερώτημα που πολύ γονείς θέτουν για τα παιδιά τους είναι το κατά πόσο πρέπει να προτιμούν βραστά ή καπνιστά αλλαντικά.

Αυτό που θα πούμε είναι ότι τα καπνιστά αλλαντικά είναι συνήθως πιο νόστιμα και πιο έντονα στη γεύση, διότι έχουν υποστεί μια περαιτέρω επεξεργασία, αυτή του καπνίσματος του τροφίμου . Η συγκεκριμένη όμως επεξεργασία έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα την παρουσία συστατικών, όπως τα θειούχα και θειικά άλατα και τα νιτρώδη και νιτρικά, καθώς επίσης και αλάτι ή νάτριο.

Τα συγκεκριμένα συστατικά πέρα από έντονη γεύση δίνουν στο τρόφιμο, ιδιαιτέρως στο κρέας, ζωηρό κόκκινο χρώμα..
Ιδιαιτέρως όμως τα νιτρώδη – νιτρικά αποτελούν ένα ζήτημα που έχει κατά καιρούς απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα λόγω των αρνητικών επιδράσεών τους στην υγεία, καθώς σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

Όταν μάλιστα συνδυαστούν με ορισμένες αμίνες που μπορεί να υπάρχουν στα τρόφιμα ή στον πεπτικό σωλήνα, σχηματίζουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες.

Σίγουρα και η αυξημένη περιεκτικότητα σε νάτριο είναι κάτι που θα πρέπει να επισημανθεί, καθώς σχετίζεται με αυξημένη πίεση και προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, και τα νεφρά, κυρίως στους ενήλικες. Καλό είναι ωστόσο να προσέχουμε και στα παιδιά την αυξημένη πρόσληψη αλατιού.

Άρα κατά τη γνώμη μας, μπορεί τα βραστά αλλαντικά να είναι για κάποιους λιγότερο γευστικά, αλλά η μικρότερη επεξεργασία τους τους δίνει προβάδισμα έναντι των καπνιστών, ιδιαιτέρως για ένα ευαίσθητο οργανισμό, όπως αυτός ενός παιδιού.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *