Τα 7 θαύματα του νερού

 
Το βασικότερο συστατικό του σώματός μας
Το 70% περίπου των κυττάρων του ανθρώπου αποτελούνται από νερό και είναι ίσως το πιο σημαντικό μόριο για την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού μας. Δεν είναι τυχαίο που ένα υγιές άτομο μπορεί να αντέξει έως και 8 εβδομάδες χωρίς φαγητό αλλά μόλις 3 με 5 μέρες χωρίς να καταναλώσει νερό. Όταν το ανθρώπινο σώμα δεν έχει αρκετό νερό (αφυδάτωση) δυσκολεύεται να μεταφέρει σήματα για τον συντονισμό των ιστών, πράγμα που έχει από ήπιες (ζαλάδες) έως και πιο σοβαρές συνέπειες (θάνατος).


Τροφή για το δέρμα
Έχετε παρατηρήσει ότι οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες, γίνονται πιο βαθιές όταν είστε αφυδατωμένοι; Θα λέγαμε ότι το νερό είναι από μόνο του ένα «ελιξίριο ομορφιάς». Πίνοντας νερό, τα κύτταρα του δέρματος ενυδατώνονται και γεμίζουν, κάνοντας το πρόσωπό σας να φαίνεται πιο λείο και συνεπώς νεότερο. Επίσης, συντελεί στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αφήνοντας το πρόσωπο καθαρό και ζωηρό.

Το νερό αυξάνει την ενέργειά σας
Εάν αισθάνεστε διψασμένοι, σημαίνει ότι είστε λίγο αφυδατωμένοι, αν αισθάνεστε όμως κουρασμένοι ή υποτονικοί μπορεί να είναι δείγμα πιο σοβαρής αφυδάτωσης. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η κούραση μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ απλά καταναλώνοντας νερό. Το νερό βοηθά το οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά να μεταφέρονται στο αίμα και από εκεί στα κύτταρά σας. Εάν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού, η καρδιά σας δεν θα χρειάζεται να εργαστεί πιο σκληρά για να στείλει το αίμα σε όλο το σώμα σας και έτσι θα είστε πιο ανάλαφροι.

Και αγχολυτικό;
Όπως και στο υπόλοιπο σώμα μας, το 70% έως 80% των ιστών του εγκεφάλου μας αποτελείται από νερό. Είναι επόμενο λοιπόν, εκτός από την αίσθηση της κούρασης, η αφυδάτωση να σχετίζεται και με τη διάθεση. Το νερό δρα μεταξύ άλλων ως μεταφορέας ορμονών, νευροδιαβιβαστών και άλλων απαραίτητων μορίων, που ρυθμίζουν ποικίλες νευρικές οδούς. Έτσι, κρατώντας το σώμα σας ενυδατωμένο, διευκολύνετε την μεταφορά των ουσιών προς τον εγκέφαλο που σας βοηθούν να ρυθμίσετε τα επίπεδα άγχους που βιώνετε. Από μια διαφορετική σκοπιά, το ένστικτο επιβίωσής μας θεωρεί την αφυδάτωση κίνδυνο για το σώμα και έτσι αυξάνονται τα επίπεδα αδρεναλίνης στο σώμα, προκειμένου να ειδοποιηθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Το εισιτήριο στο αδυνάτισμα
Προσπαθείτε να αδυνατίσετε; Γερμανοί ερευνητές βρήκαν το νερό πιθανώς αυξάνει λίγο το μεταβολισμό. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο πλήρης (αυξημένη αίσθηση κορεσμού). Αν θέλετε, λοιπόν να βοηθήσετε τον εαυτό σας, αντικαταστήστε ροφήματα που πλούσια σε θερμίδες με νερό και κάθε φορά που νιώθετε το στομάχι σας να στέλνει σήματα, ρωτήστε τον εαυτό σας πρώτα αν διψάει και μετά αν πεινάει…

Καταπολεμήστε τις κράμπες
Το πόσιμο νερό, βοηθά στο να προλαμβάνονται οι μυϊκές κράμπες και λιπαίνει τις αρθρώσεις του σώματος. Επιπλέον, όπως έχουμε πει, βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, το οποίο είναι ιδιαίτερα απαραίτητο κατά την άσκηση. Έτσι, όταν είστε καλά ενυδατωμένοι, μπορείτε να ασκήστε για περισσότερη ώρα και με μεγαλύτερη ένταση. Τέλος, μην ξεχνάτε ποτέ πως, επειδή κατά τη διάρκεια της άσκησης ιδρώνετε έντονα, είναι απαραίτητο να αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά του σώματός σας.

Για τακτικά ραντεβού με την …τουαλέτα

Μαζί με τις φυτικές ίνες, το νερό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εντέρου. Το νερό είναι απαραίτητο γιατί βοηθά στην ομαλή μεταφορά των άπεπτων συστατικών των τροφών κατά μήκος του εντερικού σωλήνα. Εάν είστε αφυδατωμένοι, το σώμα σας θα απορροφήσει όλο το νερό που καταναλώνετε, αφήνοντας ξηρό το περιβάλλον του εντέρου. Έτσι, οι αποβαλλόμενες ουσίες θα είναι πιο συμπυκνωμένες και συνεπώς θα κινούνται δυσκολότερα μέσα στον εντερικό αυλό.

Το νερό μειώνει τις πέτρες των νεφρών
Ο αριθμός των επώδυνων πετρών στους νεφρούς φαίνεται να αυξάνεται επειδή οι άνθρωποι – από την παιδική τους ηλικία ακόμη- δεν πίνουν αρκετό νερό. Το νερό, αραιώνει τα άλατα και τα μέταλλα στα ούρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό των στερεών κρυστάλλων (πέτρες) στα νεφρά. Όσο πιο αραιά είναι ούρα τόσο δυσκολότερος είναι ο σχηματισμός νεφρικών πετρών.

Καταναλώνετε αρκετό νερό;
Σε γενικές γραμμές, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο νερό, αν ασκείστε ή ιδρώνετε πολύ και λιγότερο αν συνυπάρχει κάποια πάθηση για την οποία συστήνεται περιορισμένη πρόσληψη υγρών. Στα 8 ποτήρια μετρήστε και ροφήματα που μπορεί να πίνετε στη διάρκεια της ημέρας, όπως το τσάι, τα αναψυκτικά ή οι χυμοί. Προτιμήστε ωστόσο να δώσετε έμφαση στο νερό.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *