Οι πέντε συνήθειες που επιμηκύνουν τουλάχιστον κατά 10 έτη τη ζωή

Πέντε συνήθειες του τρόπου ζωής φαίνεται ότι μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής κατά 14 χρόνια σε γυναίκες 50 ετών και κατά 12 χρόνια σε άνδρες αντίστοιχης ηλικίας.

Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 78.865 γυναίκες άνω των 34 ετών και 44.354 άνδρες ηλικίας άνω των 27 ετών και επικεντρώθηκαν στο κάπνισμα, την υπερκατανάλωση αλκοόλ, τη σωματική αδράνεια, τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και την παχυσαρκία, καθώς προηγούμενη ανάλυση 15 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι παραπάνω παράγοντες «ευθύνονται» για περίπου 60% των περιστατικών πρόωρου θανάτου.

Συνολικά, η αποχή από το κάπνισμα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (δηλαδή έως 1 ποτό και έως 2 ποτά ανά ημέρα για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα), η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά ανά ημέρα, η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου και η διατήρηση φυσιολογικού δείκτη μάζας σώματος (<25 kg/m2), χαρακτηρίστηκαν ως παράγοντες χαμηλού κινδύνου.

Ειδικότερα, το προσδόκιμο ζωής σε γυναίκες ηλικίας 50 ετών που είχαν και τους πέντε παραπάνω παράγοντες βρέθηκε να είναι 93.1 έτη, έναντι 79 ετών σε γυναίκες που δεν είχαν υιοθετήσει καμία από τις εν λόγω συνήθειες.

Αντίστοιχα, μεταξύ των ανδρών, το προσδόκιμο ζωής ήταν 87.6 χρόνια για όσους είχαν και τους πέντε παράγοντες χαμηλού κινδύνου, έναντι 75.5 για εκείνους που δεν είχαν κανέναν.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα ποσοστά υιοθέτησης των εν λόγω πέντε «υγιεινών» συνηθειών είναι πολύ χαμηλά και συνεπώς, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότερο προκειμένου να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την προώθησή τους, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *