Συνδεδεμένη η παχυσαρκία παιδιού και εγκύου

3E4618AF717691763E36463F60D73B13.jpg

  Οι γυναίκες που βάζουν πολλά κιλά κατά την εγκυμοσύνη τους είναι πιο πιθανό να γεννήσουν υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ντέιβιντ Λούντβιγκ του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», μελέτησαν περίπου 41.100 γεννήσεις και επιβεβαίωσαν ότι το βάρος της εγκύου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το κατοπινό βάρος του παιδιού.

Η μελέτη έδειξε ότι οι μητέρες παχαίνουν περίπου 14 κιλά κατά την εγκυμοσύνη τους. Για κάθε παραπάνω κιλό που βάζουν, ο δείκτης σωματικής μάζας του παιδιού τους στην ηλικία των 12 ετών αυξάνεται κατά 0,02 κιλά ανά μέτρο στο τετράγωνο (ο δείκτης υπολογίζεται από τη διαίρεση του βάρους σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα).

Οι γυναίκες που βάζουν πάνω από 18 κιλά κατά την εγκυμοσύνη τους, έχουν κατά μέσον όρο 8% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί που θα γίνει παχύσαρκο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα ο δείκτης σωματικής μάζας έχει κατά μέσον όρο αυξηθεί περίπου 2 κιλά ανά μέτρο στο τετράγωνο, γεγονός που δείχνει το αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Οι Αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι περίπου το ένα πέμπτο αυτής της αύξησης (τα 0,43 κιλά) οφείλεται στο αυξημένο βάρος της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «πρέπει να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση του βάρους των εγκύων, πράγμα που θα βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους της επόμενης γενιάς».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *