Συμβουλές για την πρόληψη της ουλίτιδας

 
Ένα υγιές χαµόγελο δεν ορίζεται µόνο από τα δόντια αλλά και από τα ούλα µας. Γι’ αυτό και η αντιµετώπιση της ουλίτιδας που µπορεί να τα ταλαιπωρεί, είναι απαραίτητη.


Η ουλίτιδα είναι µια φλεγµονή των ούλων η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται από ερυθρά και διογκωµένα ούλα που µπορεί να µατώνουν είτε από µόνα τους, είτε στο βούρτσισµα. Μπορείτε όµως να την προλάβετε ή να την αντιµετωπίσετε.

Ποιοι είναι οι ένοχοι

Ελλιπής υγιεινή: Το κακό βούρτσισµα, η παράλειψη του νήµατος και του καθαρισµού στον γιατρό προκαλούν πέτρα που οδηγεί σε ουλίτιδα.

Εγκυµοσύνη: Στη διάρκειά της πολλές γυναίκες αναπτύσσουν ουλίτιδα εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ορµονών.

Κακή διατροφή: Ελλιπής λήψη σιδήρου και βιταµίνης B και C αλλά και υπερβολικό κάπνισµα µπορεί να ευθύνονται για έντονες φλεγµονές των ούλων.

Άλλες αιτίες: Η λήψη φαρµάκων όπως τα αντισυλληπτικά, κάποιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι ορµονικές διαταραχές αλλά και οι κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες (σφραγίσµατα, στεφάνες, γέφυρες κ.λπ.) µπορούν επίσης να προκαλέσουν ουλίτιδα.

Η λύση στο γιατρό

Πρώτο βήµα για την αντιµετώπισή της είναι ο καθαρισµός από τον οδοντίατρο ώστε να αφαιρεθεί πλήρως η πέτρα. Στη συνέχεια επιστρατεύεται η τεχνολογία, αφού γίνεται χρήση laser ή υπέρηχων.

Ωστόσο, οι δεύτεροι θεωρούνται προτιµότεροι, καθώς πρόκειται για ένα εργαλείο γρήγορο, αποτελεσµατικό και ανώδυνο στα χέρια ενός έµπειρου περιοδοντολόγου – οδοντιάτρου.

Βέβαια, όταν το πρόβληµα οφείλεται σε κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες, το laser ή οι υπέρηχοι δεν µπορούν να είναι αποτελεσµατικά παρά µόνο αν γίνει αντικατάσταση των εργασιών. Κατά τη θεραπεία και για περιορισµένο διάστηµα που ορίζει ο γιατρός µπορούν να δοθούν και στοµατικά διαλύματα.

Προλάβετε την ουλίτιδα

– Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθηµερινά πρωί – βράδυ αλλά και ενδιάµεσα στα γεύµατα, ακόµα και µετά τον καφέ.

– Χρησιµοποιείτε καθηµερινά οδοντικό νήµα. Συχνά το βούρτσισµα δεν αρκεί για να αποµακρύνει τις τροφές από τα δόντια σας.

– Κάνετε τουλάχιστον κάθε 6 µήνες ένα προληπτικό check up.

– Αλλάζετε οδοντόβουρτσα περίπου κάθε 2 µήνες, προτιµώντας αυτές µε µέτρια σκληρότητα..

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *