Συμβουλές για να μην πάρετε κιλά

 
Αν το να χάσετε μερικά κιλάκια ήταν έτσι κι αλλιώς επίπονη διαδικασία, οι αντικρουόμενες συμβουλές που διαβάζατε εδώ κι εκεί, έκαναν την υπόθεση ακόμα πιο δύσκολη. Με κάθε «ειδικό» να έχει μία άποψη για τον τρόπο με τον οποίο θα διώξετε τα περιττά κιλά, είναι ακατόρθωτο μερικές φορές να ξεχωρίσετε την αλήθεια από την επιστημονική φαντασία.


Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος ή αν η δίαιτα που ακολουθείτε δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι σωστό να συμβουλευτείτε τον γυμναστή σας ή τον γιατρό σας για την ενδεδειγμένη λύση. Στο μεταξύ, η λίστα που ακολουθεί με βασικά tips για τη διατροφή σας, θα σας βοηθήσει σημαντικά.

1. Προσπαθήστε να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα – ιδανικά περισσότερα από 5 τη μέρα. Αυτό θα σας εμποδίσει να λιγουρευτείτε άλλες, λιγότερο υγιεινές τροφές όπως μπισκότα ή άλλα σνακ.

2. Ένα ποτήρι κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει να χάσετε βάρος. Έρευνα έχει αποδείξει πως το πολύ κρύο νερό είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων. Έτσι κι αλλιώς, το νερό θα πρέπει να αποτελεί βασικό συστατικό της δίαιτας σας, συνεπώς δεν θα είναι κόπος να το πίνετε λίγο πιο κρύο απ’ ότι συνήθως.

3. Τα λαχανικά περιέχουν λίγες θερμίδες, δίνουν πολλή ενέργεια και βοηθούν αποτελεσματικά στο να διατηρούμε το βάρος μας. Πολλοί αποφεύγουν να αγοράζουν λαχανικά επειδή φοβούνται πως δεν θα τα καταναλώσουν πριν χαλάσουν. Ωστόσο, ακόμα και κατεψυγμένα, τα λαχανικά παραμένουν εξαιρετική λύση, μιας και διατηρούν όλες τις θρεπτικές ιδιότητές τους αποκλειστικά για εμάς.

4. Την επόμενη φορά που θα βγείτε για φαγητό, προσπαθήστε να φάτε το μισό απ’ όσο συνηθίζετε. Μία ικανοποιητική μερίδα μπορεί να αποτελείται από μία φέτα ψωμί και μισό πιάτο ρύζι, ζυμαρικά ή δημητριακά.

5. Το να τρώτε πατατάκια ή ξηρούς καρπούς κατευθείαν από το σακουλάκι τους μπορεί να είναι επικίνδυνο. Πιθανότατα θα φάτε περισσότερο απ’ όσο θέλετε και οι θερμίδες θα κάνουν… πάρτι. Καλό είναι λοιπόν, να βάζετε όλα αυτά τα «επικίνδυνα» σνακ σε ένα πιάτο ή μπολ ώστε να ελέγχετε πως και τι τρώτε.

6. Λίγα μπαχαρικά στα γεύματα σας προσθέτουν άρωμα και επιφέρουν ευκολότερα την αίσθηση κορεσμού (συνεπώς τρώτε λιγότερο).

7. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν πολλά υποκατάστατα του καθημερινού μας μενού. Μαργαρίνη αντί βουτύρου, μαργαρίνη κι άλλα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και το λάδι ή το ξύδι, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Απλώς θυμηθείτε ότι «χαμηλά λιπαρά» δεν σημαίνει πάντα λιγότερες θερμίδες, συνεπώς ρίξτε μια ματιά στην περιεκτικότητα ζάχαρης πριν βάλετε κάτι στο καλάθι σας.

8. Δοκιμάστε να… επιβιώσετε για δύο εβδομάδες χωρίς μπισκότα, σοκολάτα και άλλες τροφές με ζάχαρη και λίπη. Ίσως είναι δύσκολο αρχικά, αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσο σύντομα θα εξαφανιστεί η ακόρεστη επιθυμία σας γι’ αυτά.

9. Πιείτε πολύ νερό. Το αντίθετο μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια βάρους, ενώ η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού ρίχνει τον ρυθμό του μεταβολισμού μας κατά 3%, πράγμα που σημαίνει πως καίμε λιγότερες θερμίδες.

10. Μην προσπαθείτε να χάσετε κιλά πολύ γρήγορα. Είναι προτιμότερο να χάσετε βάρος με σε πιο αργό και σταθερό ρυθμό, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές σας να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά μόνιμα. Και φυσικά, μην αποθαρρύνεστε αν μετά από μερικές μέρες δεν έχετε καταφέρει πολλά πράγματα. Μείνετε συνεπείς στο σχέδιό σας! Ιδανικά, θα πρέπει να χάνετε ένα ως δύο κιλά ανά εβδομάδα.

11. Ένα μικρό γεύμα πριν πάτε στο πάρτι που είστε καλεσμένοι, είναι βέβαιο πως θα σας κρατήσει λίγο πιο μακριά από τον μπουφέ. Επίσης, ένα ποτήρι νερό ή ένα φλιτζάνι τσάι πριν την έξοδό σας, θα σας κόψει επίσης την όρεξη.

12. Όταν κάθεστε στο τραπέζι για φαγητό, μην πέφτετε με τα μούτρα στο πιάτο σας. Θα πρέπει να απολαμβάνετε το γεύμα σας και να του δίνετε όλη την προσοχή σας. Θα νιώσετε πολύ πιο ικανοποιημένοι από αυτό!

13. Η λέξη “μπυροκοιλιά” δεν βγήκε τυχαία. Ένα ποτήρι μπύρας περιέχει περίπου 200 θερμίδες, επομένως πιείτε αλκοόλ μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά προσέξτε μην το παρακάνετε.

14. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με ότι τρώτε καθημερινά. Θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα μαζεύονται οι θερμίδες, αλλά παράλληλα θα είναι πιο εύκολο να ακολουθήσετε το πρόγραμμά σας εναντία στα περιττά κιλά.

15. Μάθετε να τρώτε πάντα στο ίδιο σημείο (π.χ. το τραπέζι στην κουζίνα του σπιτιού σας). Πρέπει να γίνει ρουτίνα και να αποφεύγετε τα γεύματα μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

Τροφές

16. Μιας και όλοι γνωρίζουμε πως τα λαχανικά είναι απίστευτα υγιεινά και περιέχουν λίγες θερμίδες, προσπαθήστε να τρώτε πολλά στην αρχή του γεύματος σας. Όταν έρθει η ώρα για το κυρίως πιάτο, μάλλον θα φάτε λιγότερο!

17. Πολλές “μοδάτες” δίαιτες είναι δημοφιλείς επειδή συνήθως είναι εύκολες και έχουν γρήγορα αποτελέσματα. Πολλές φορές ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επέρχεται η απώλεια βάρους δεν είναι υγιεινός, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει πως οι περισσότεροι απ’ όσους ακολουθούν τέτοιες δίαιτες ξαναπαίρνουν τα κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η καλύτερη προσέγγιση όπως πάντα, είναι να τρώμε με μέτρο και να γυμναζόμαστε τακτικά.

18. Το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά το δείπνο θα σας κρατήσει μακριά από βραδινά τσιμπολογήματα. Αν και ένα μικρό σνακ πριν πέσετε για ύπνο ενδεχομένως να μην προσθέτει έξτρα γραμμάρια, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται ενώ κοιμόμαστε και καίει λιγότερες θερμίδες. Συνεπώς, αν θέλετε να φάτε κάτι οπωσδήποτε, προτιμήστε κάτι υγιεινό και ελαφρύ όπως ένα μήλο για παράδειγμα.

19. Βγείτε για ψώνια μόνο όταν το στομάχι σας είναι γεμάτο. Έτσι δεν θα πεινάτε και συνεπώς είναι πιθανότερο να μην αγοράσετε τρόφιμα που δεν θέλετε ή δεν σας χρειάζονται.. Επιπλέον, φτιάξτε μία λίστα με τα ψώνια σας και προσπαθήστε να την ακολουθήσετε όσο πιο πιστά γίνεται.

20. Αν μπορείτε να βρείτε έναν/μία φίλο/η που επίσης θέλει να αδυνατίσει θα ήταν ιδανικό. Είναι πολύ χρήσιμες οι συμβουλές ανθρώπων που καταφέρνουν να αντισταθούν στην όρεξή τους.

21. Μερικές μικρές αλλαγές στην κουζίνα και την καθημερινή σας ρουτίνα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθειά σας. Προτιμήστε ελαιόλαδο για το φαγητό σας, αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ολικής άλεσης και επιλέξτε γαλοπούλα, τόνο ή ψητό κρέας αντί για αλλαντικά. Πιείτε γάλα χωρίς λιπαρά και αποφύγετε τα αεριούχα ποτά μιας και η ζάχαρη δεν βλάπτει μόνο τη δίαιτά σας αλλά και τα δόντια σας.

22. Ελαττώστε την ποσότητα του αλατιού στο φαγητό σας. Τα φαγητά με πολύ αλάτι δεν φέρνουν μόνο δίψα αλλά ανοίγουν και την όρεξη.

23. Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί, αλλά σύντομα θα ξαναπεινάσετε. Οι πρωτεΐνες όμως σας χορταίνουν για πολλές ώρες. Δοκιμάστε ένα πρωινό με φυστικοβούτυρο ή αυγά κι ένα βραδινό πιάτο με ψάρι και λαχανικά.

24. Δεν είναι υποχρεωτικό να κόψετε εντελώς όλα όσα σας αρέσουν για χάρη της δίαιτας σας. Αν τρελαίνεστε για σοκολάτα, απλώς ελαττώστε την ποσότητα που τρώτε ή προτιμήστε την μαύρη σοκολάτα η οποία όχι μόνο έχει υπέροχη γεύση, αλλά και είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά.

25. Φτιάξτε στο σπίτι το κολατσιό της δουλειάς. Είναι πιο οικονομικό, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα ρυθμίσετε το μέγεθος της μερίδας, θα ελέγξετε τις θερμίδες και τα λίπη και θα βάλετε θρεπτικά συστατικά που δύσκολα βρίσκονται σε έτοιμα φαγητά. Ενδεικτική λύση είναι μια μεγάλη σαλάτα με λίγο ψάρι ή άπαχο κρέας.

26. Ένα καλό πρωινό, αντί για ένα μεγάλο γεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα, μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελές. Το πλούσιο πρωινό μπορεί να ωθήσει τον μεταβολισμό σας για το υπόλοιπο της ημέρας, ενώ παράλληλα δίνει χρόνο στο σώμα σας για να το «κάψει».

27. Τρώτε αργά και απολαύστε κάθε μπουκιά από το γεύμα σας. Όταν τρώτε γρήγορα, βάζετε στο στομάχι σας περισσότερο φαγητό απ’ όσο χρειάζεστε πραγματικά. Όσο πιο αργά τρώτε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να σας πέσει βαρύ το φαγητό ή να νιώσετε καούρες.

28. Αν θέλετε οπωσδήποτε να φάτε κάτι γλυκό, δοκιμάστε να μασήσετε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Πολλές φορές απλώς πρέπει να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας, μασώντας κάτι χωρίς ουσιαστικά να τρώμε.

29. Το φρέσκο σπανάκι μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν οποιοδήποτε γεύμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λαχανικό σε πίτες, σάντουιτς, σούπες, ζυμαρικά και φυσικά ως σαλάτα. Το σπανάκι είναι μία πολύ καλή πηγή Βιταμίνης Α και Β, καθώς και Σιδήρου. Περιέχει συστατικά που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, ενώ παράλληλα προστατεύει κι από τον καρκίνο, άρα προσπαθήστε να το περιλαμβάνετε στη διατροφή σας, όσο το δυνατόν συχνότερα.

30. Αν συνηθίζετε να τρώτε το βράδυ για να ηρεμήσετε ή να καλύψετε ένα κενό, θα πρέπει να εστιάσετε στο πρόβλημα και να το καταπολεμήσετε χωρίς φαγητό. Ένας περίπατος ή λίγο ελαφρύ τρέξιμο είναι εξαιρετικά για να αποβάλλεται το άγχος.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *