Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

 
Έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια έδειξε ότι παρουσιάζεται πτώση της διανοητικής λειτουργίας όταν ο άνθρωπος δεν κοιμάται αρκετά, φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.


Παρακάτω, λοιπόν, μπορείτε να διαβάσετε οκτώ συμβουλές για το πώς μπορείτε να κοιμάστε καλύτερα και να ξεκουράζετε το μυαλό σας όσο περισσότερο γίνεται…

Αναζητείστε την ποιότητα κι όχι την ποσότητα

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_10.jpeg

Μολονότι η συμβουλή που δίνεται σε όλους τους ενηλίκους είναι να κοιμούνται οκτώ ώρες την ημέρα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αποτρέπουν την εφαρμογή αυτού. Χρόνιες ασθένειες, πόνος, προβλήματα ακράτειας, κατάθλιψη ή άγχος είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος και που τον κρατούν ξύπνιο πολλές ώρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια, η πτώση της ποιότητας του ύπνου (δυσκολία ύπνου, αϋπνία) κι όχι οι ώρες που θα κοιμηθούν είναι αυτό που τελικά εμποδίζει τις αναμνήσεις να διατηρηθούν στον εγκέφαλο των ανθρώπων.

Ξεχάστε τον καφέ αργά το απόγευμα

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_11.jpeg

Είναι αλήθεια πως οι έρευνες που έχουν γίνει για την καφεΐνη δεν έχουν ακόμα αποφανθεί για το αν τελικά η συγκεκριμένη ουσία είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό ή όχι. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι που παραμένει σταθερό στα συμπεράσματα όλων των ερευνών: η καφεΐνη διατηρεί το ανθρώπινο σύστημα λειτουργικό για αρκετές ώρες.

Επομένως, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ αργά μέσα στην ημέρα, καθώς αν σταματήσετε να πίνετε καφέ γύρω στις τρεις ή τέσσερις το απόγευμα, όπως προτείνουν οι ειδικοί, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες για καλό και επαρκή ύπνο.

Αγοράστε ένα μηχάνημα «λευκού θορύβου»

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_12.jpeg

Ίσως σας νανουρίζει ο ήχος των αυτοκινήτων που περνάνε ή το κελάιδισμα των πουλιών, ωστόσο μια πολύ καλή λύση για να διατηρήσετε τόσο τον εγκέφαλο όσο και το σώμα σας συγκεντρωμένο στον ύπνο είναι ένα μηχάνημα λευκού θορύβου.

Αυτή η συσκευή εξαλείφει το θόρυβο και παράγει συγκεκριμένους ήχους (ήχος του αέρα, ήχος του νερού σε καταρράκτη) και βοηθάει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να έχουν έναν καλύτερο και πιο ήρεμο ύπνο. Ίσως επίσης να υπάρχει και εφαρμογή στο κινητό σας που κάνει το ίδιο πράγμα, απλώς φροντίστε αν χρησιμοποιήσετε το κινητό σας, να το έχετε όσο πιο μακριά γίνεται από το κρεβάτι σας με κλειστή την οθόνη.

Ακόμα καλύτερα, βάλτε το κινητό σε λειτουργία πτήσης, η οποία σας επιτρέπει να κάνετε και κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

Γυμναστείτε

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_13.jpeg

Διαλέξτε όποιο είδος γυμναστικής σας αρέσει, δεν έχει σημασία τι θα είναι, από zumba, γιόγκα, τζόκινγκ, τένις μέχρι μποξ, αρκεί να εντάξετε τη γυμναστική στη ζωή σας σε σταθερή βάση.

Το σώμα σας θα σας ανταμείψει, αν ασκείστε τακτικά, και θα το κάνει με πολλούς τρόπους, ένας από τους κυριότερους είναι η ποιοτικότερη ξεκούραση όταν έχετε τη δυνατότητα να κοιμηθείτε.

«Αποσυνδεθείτε»

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_14.jpeg

Κλείστε την τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο, το iPad και τον υπολογιστή σας για λίγες ώρες. Αφήστε τον εγκέφαλο σας να αναπαυτεί για κάποιο χρονικό διάστημα από τη συνεχή πληροφόρηση. Αν πράγματι το καταφέρετε αυτό, θα νιώσετε πιο ανανεωμένοι και θα δείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να διατηρείτε τη μνήμη σας όσο κοιμάστε.

Επιπλέον, ένα ακόμα όφελος της αποσύνδεσής σας από όλα αυτά είναι ότι θα αποφύγετε τον αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης που φαίνεται ότι προκαλεί η αυξημένη έκθεση στο τεχνητό φως της τηλεόρασης, του υπολογιστή και του smartphone σας.

Επιλέξτε άλλες πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες για τις ώρες προτού κοιμηθείτε, όπως είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή απλώς λίγες εύκολες δουλειές στο σπίτι.

Ανακαινίστε το υπνοδωμάτιο

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_15.jpeg

Αλλάξτε διακόσμηση στο χώρο που κοιμάστε, αγοράστε καινούργια μαξιλάρια, σεντόνια, παπλώματα, πιο σκούρες κουρτίνες και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να νιώθετε ηρεμία, ζεστασιά και ανυπομονησία για να πέσετε για ύπνο. Μια τέτοια αλλαγή αξίζει τα χρήματα που θα δώσετε, αλλά δεν είναι το μόνο που μπορείτε να αλλάξετε. Αν έχετε τηλεόραση μέσα στο υπνοδωμάτιο, βγάλτε την και πηγαίνετε την σε άλλο χώρο του σπιτιού.

Αν έχετε πολλά πράγματα, αδειάστε λίγο χώρο. Αν χρησιμοποιείτε το δωμάτιο σας και για γραφείο, μετακομίστε την δουλειά σας σε άλλο δωμάτιο, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το υπνοδωμάτιο μας πρέπει να είναι χώρος μόνο για ύπνο και σεξ. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός τρόπος να διασφαλίσουμε ποιοτική ξεκούραση.

Κρατήστε σημειώσεις

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_16.jpeg

Μήπως όταν πέφτετε στο κρεβάτι το μυαλό σας αρχίζει να τρέχει; Οτιδήποτε κι αν βαραίνει το νου σας πρέπει να το αποβάλλεται, αν δεν θέλετε να στριφογυρνάτε όλο το βράδυ στο στρώμα.

Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τον πατροπαράδοτο τρόπο και πιάστε χαρτί και μολύβι (χαρτί και μολύβι είπαμε, όχι το σημειωματάριο του κινητού σας!). Αρχίστε να γράφετε στο χαρτί τις σκέψεις σας κι ό,τι άλλο σας βασανίζει, μην ανησυχείτε για τυχόν λάθη, απλώς αποτυπώστε γραπτώς οτιδήποτε υπάρχει στο μυαλό σας και σας εμποδίζει να ξεκουραστείτε.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να ξεχνάνε πράγματα παρά να αγχώνονται για αυτά, γι’ αυτά και δεν τα σκέφτονται καθόλου.

Μιλήστε με το γιατρό σας

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/06/fetcher_17.jpeg

Αν αυτό που σας κρατάει ξύπνιους το βράδυ και δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε σωστά είναι κάποιο πρόβλημα, σωματικής ή ψυχικής φύσεως, τότε κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας και συζητείστε μαζί του αυτό που σας απασχολεί.

Ο γιατρός είναι σίγουρα καταλληλότερος να σας υποδείξει πώς θα αντιμετωπίσετε το οποιοδήποτε πρόβλημα σας βασανίζει ή μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που ίσως να σας χαλαρώσει, ούτως ώστε να καταφέρετε να ξεκουραστείτε σωστά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *