Συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή μετά τα 60

3D250DEDD0B2DAA9DA9BB53C7B966F8B.jpg

  Τα τελευταία στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι τα περιστατικά κακής διατροφής έχουν εκτοξευθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και οι μισοί από τους ανθρώπους που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για αυτό το λόγο ήταν άνω των 60 ετών.

Η απομόνωση, η έλλειψη άσκησης, η φτώχεια, οι αρρώστιες και τα προβλήματα διατροφής ευθύνονται για αυτήν την αύξηση. Επίσης, η παχυσαρκία είναι ένας μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας, γιατί έχουν την τάση να ασκούνται λιγότερο και να μην είναι ιδιαίτερα ενεργοί.

Γι’ αυτό το λόγο, όσο μεγαλώνουμε είναι σημαντικό να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή και να λαμβάνουμε υπόψη μας τις διαφορετικές διατροφικές ανάγκες που υπαγορεύει η κάθε ηλικία.

Η Sheelagh Donovan, ειδικός πληροφοριών υγείας για τον οργανισμό Age του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει: «Γενικά, όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι κάνουν λιγότερες καύσεις διότι κινούνται λιγότερο. Κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται να τρώνε όσο έτρωγαν, ωστόσο πρέπει να είναι σίγουροι ότι τρέφονται με τα κατάλληλα τρόφιμα προκειμένου να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Το πρόβλημα ξεκινάει αν έχουν δυσκολία να μαγειρέψουν ή να πάνε να ψωνίσουν τρόφιμα, λόγω ηλικίας».

Οι συμβουλές που δίνει η Sheelagh Donovan που μπορούν να ακολουθούν όλοι οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας για υγιή αλλά και οικονομική διατροφή είναι:

• Μοιραστείτε το κόστος της μεταφοράς των πραγμάτων σας από το σούπερ μάρκετ με ένα φίλο ή ένα γείτονά. Επίσης, το να μοιράζεστε τη μεταφορά των απαραίτητων ειδών σας είναι ένας καλός τρόπος να εκμεταλλευτείτε τις διάφορες προσφορές που κάνουν τα σούπερ μάρκετ, όπου, για παράδειγμα, πληρώνοντας ένα προϊόν αγοράζετε δυο.

• Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι υγιεινά επίσης, γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι έχετε αποθέματα κατεψυγμένων φασολιών ή αρακά στην κατάψυξή σας για πάσα χρήση.

• Προσπαθήστε να αγοράζετε εποχιακά φρούτα και λαχανικά που είναι και πολύ νόστιμα αλλά και πιο φθηνά από ό,τι αν τα πάρετε εκτός εποχής.

• Βάλτε ποικιλία στη διατροφή σας. Το πιο πιθανό είναι ότι θα χάσετε το ενδιαφέρον σας για το φαγητό αν τρώτε το ίδιο πράγμα καθημερινά κάθε εβδομάδα. Θυμηθείτε να έχετε στο πιάτο σας τρόφιμα πολλών διαφορετικών χρωμάτων, γιατί έτσι θα έχετε περισσότερη διάθεση να τα φάτε, ενώ θα έχετε συνδυάσει πιθανότατα και πολλά διαφορετικά λαχανικά, γεγονός πολύ σπουδαίο.

• Αν δεν έχετε ταλέντο στη μαγειρική και νομίζετε πως δεν τα καταφέρνετε (αυτό συμβαίνει συχνά σε άνδρες που μένουν χήροι), τότε ψάξτε για δωρεάν μαθήματα μαγειρικής στο δήμο σας ή κάντε κάποιο σεμινάριο μαγειρικής για να βελτιωθείτε.

• Αν έχετε κάποιο συγγενή μεγάλο σε ηλικία, έχετε το νου σας για τυχόν αλλαγές στο σώμα του, όπως ρούχα που πλεονάζουν πάνω του και δείχνουν απότομη απώλεια βάρους.

• Ειδικά σκεύη μαγειρικής, όπως οι γάστρες, είναι ιδανικά για να μαγειρεύετε ορισμένα φθηνά είδη κρέατος, όπως μοσχαρίσιο μπούτι ή λαιμό αρνιού.

• Προτιμήστε κουάκερ ή πόριτζ για το πρωινό σας, καθώς είναι εύκολο να το φτιάξετε, είναι φθηνό και σας δίνει ενέργεια για αρκετές ώρες.

• Αν περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας στο σπίτι, σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D που είναι ζωτικής σημασίας για υγιή κόκκαλα. Επίσης, προσπαθήστε να τρώτε λιπαρά ψάρια, όπως σολωμό ή σαρδέλες.

• Η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική. Καλό είναι να πίνετε τσάι ή καφέ μέσα στην ημέρα, ωστόσο έχετε μαζί σας πάντα ένα μπουκάλι νερό και πίνετε συχνά για να προλάβετε τυχόν αφυδάτωση.

• Αν βλέπετε ότι δεν μπορείτε να τελειώσετε όλο το φαγητό σας, δοκιμάστε να σερβίρετε μικρότερες μερίδες. Αποφύγετε το τσιμπολόγημα και τρώτε τα κυρίως γεύματα και κάποια υγιεινά σνακ.

• Εντάξτε στη διατροφή σας γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί για υγιή κόκκαλα.

• Κόψτε ένα καρβέλι ψωμί σε φέτες, μοιράστε τις φέτες ανά τέσσερις και βάλτε τες στην κατάψυξη. Ξεπαγώνοντας ένα πακέτο κάθε δυο μέρες το ψωμί σας δεν θα είναι ποτέ μπαγιάτικο.

• Αν φοράτε τεχνητή οδοντοστοιχία, μην ξεχνάτε να την ελέγχετε τακτικά για τυχόν υπολείμματα φαγητού που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Επίσης, τσεκάρετε συχνά την κατάσταση της τεχνητής οδοντοστοιχίας σας, μην ξεχνάτε ότι δεν είναι φτιαγμένες να κρατάνε για πάντα.

• Επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε ίνες, όπως το μαύρο ψωμί έναντι του άσπρου, για να έχετε καλύτερη χώνεψη και συνολικά καλύτερη υγεία. Οι φυτικές ίνες θα ανακουφίσουν και τη δυσκοιλιότητα που ίσως αντιμετωπίζετε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *