Στους 54 οι νεκροί της γρίπης

A5B51F74BFF8A640A52CF47CDCB2EB01.jpg

  Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο εξαιτίας της εποχικής γρίπης που βρίσκεται στην κορύφωσή της στην Ελλάδα. Από την αρχή του φαινομένου οι νεκροί εξαιτίας των επιπλοκών έφτασαν σήμερα τους 54, με βάση τα νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η γρίπη στην Ελλάδα που δείχνει να εντείνεται λόγω και του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους εξαιτίας του κρύου, έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα 122 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ 29 άτομα παραμένουν σε ΜΕΘ έως αυτή την ώρα.

Στις μικρές μεταλλάξεις που έχουν υποστεί, τα τελευταία χρόνια, τα στελέχη του ιού της γρίπης, οι οποίες δρουν αθροιστικά, οφείλεται η έξαρση της νόσου που παρατηρείται στις μέρες μας.

Το υπάρχον εμβόλιο καλύπτει μόνο τα μισά στελέχη της γρίπης Η2Ν3 και γι’ αυτό συνιστάται στα εμβολιασμένα άτομα υψηλού κινδύνου, εφόσον προσβληθούν, να ακολουθήσουν αντιική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Τα παραπάνω επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Βόρειας Ελλάδας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής μικροβιολογίας Νικόλαος Μαλισιόβας, με αφορμή ομιλία του σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Επιδημία Γρίπης στην Ελλάδα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 στα γραφεία του ΙΣΘ (Αριστοτέλους 4)

«Υπάρχει μια διαφοροποίηση στα στελέχη της γρίπης τύπου Α και ειδικά στην Η3Ν2, στα οποία έχουν γίνει αντιγονικές αλλαγές. Αυτές οι αντιγονικές αλλαγές προκλήθηκαν εδώ και μερικά χρόνια και δρουν αθροιστικά, αλλάζοντας την αντιγονική σύσταση των ιών, με αποτέλεσμα το ανοσιακό σύστημα να μην μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό. Τα υπάρχον εμβόλιο προστατεύει από τα μισά στελέχη γρίπης τύπου Α, τα οποία απομονώσαμε. Γι’ αυτό παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων γρίπης» εξηγεί ο κ. Μαλισιόβας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης σε όλη την Ελλάδα ήταν περίπου ο ίδιος, ενώ η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται την παρούσα αλλά και την επόμενη εβδομάδα.

«Από τα κρούσματα τα οποία εξετάσαμε, τα μισά οφείλονταν σε ιούς γρίπης και τα άλλα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης, φέτος, απομονώνουμε και στελέχη της γρίπης Β. Με τον εμβολιασμό προστατευόμαστε μόνο από τα μισά στελέχη της Η2Ν3. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να αποθαρρύνει τον εμβολιασμό, γιατί μπορεί το εμβόλιο να μην καλύπτει τα μισά στελέχη, καλύπτει όμως τα άλλα μισά» αναφέρει ο κ. Μαλισιόβας.

Σε όσους έχουν προσβληθεί από τη γρίπη, συνιστά να μένουν στο σπίτι τους, να πλένουν καλά τα χέρια τους και όταν φταρνίζονται, να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα για να μην διασπείρουν τον ιό.

«Οι μεγάλοι οργανισμοί υγείας της Ευρώπης και της Αμερικής συστήνουν στα άτομα υψηλού κινδύνου να παίρνουν αντιική αγωγή με συμβουλή ιατρού» προσθέτει ο κ. Μαλισιόβας, επισημαίνονται ότι δεν πρέπει να παίρνουν άσκοπα αντιικά οι υγιείς εμβολιασμένοι που έχουν προσβληθεί και να περιμένουν να τους περάσει η γρίπη, γιατί η άσκοπη και αλόγιστη χρήση αντιικών μπορεί να καταστήσει τους ιούς ανθεκτικούς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *