Στο μέλλον μπορεί να τρώμε τις μπριζόλες χωρίς τύψεις

62AB1149208CF1561C629421B3C0F9E3.jpg

  Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν, ότι το κόκκινο κρέας προωθεί μια επικίνδυνη χημική αντίδραση στον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.

Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, μιας κατάστασης κατά την οποία οι αρτηρίες φράσσουν από τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών, εμποδίζοντας την ομαλή ροή του αίματος στον οργανισμό.

Μέχρι τώρα οι ειδικοί πίστευαν ότι τα κορεσμένα λίπη του κρέατος ήταν ο βασικός «ένοχος». Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Telegraph, μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Lerner στις ΗΠΑ ανακάλυψε, ότι βακτήρια στο έντερο ενεργοποιούν μια χημική αντίδραση όταν «συναντούν» την ουσία L-carnitine, που υπάρχει σε αφθονία στο κρέας.

Η διαδικασία αυτή παράγει ένα μεταβολίτη (gamma-butyrobetaine), ο οποίος βοηθά στο «χτίσιμο» της πλάκας στις αρτηρίες με ρυθμό 1.000 φορές γρηγορότερο, από οποιαδήποτε προηγουμένως γνωστή ουσία.

Την περασμένη χρονιά, η ερευνητική ομάδα είχε βρει ότι η ίδια βακτηριακή διαδικασία ενεργοποιεί μία ξεχωριστή χημική αντίδραση με την παραγωγή ενός μορίου (trimethylamine-N-oxide) που είναι γνωστό ότι προωθεί τη συσσώρευση λιπαρών «καταθέσεων» στις αρτηρίες, όμως σε μικρότερες ποσότητες.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι θα μπορούσε να παρασκευαστεί ένα φάρμακο ή προβιοτικό, που θα αλλάζει τα βακτήρια στο έντερο και θα αποτρέπει το σχηματισμό αυτών των μορίων.

«Τα ευρήματα αυτά εντοπίζουν τους δρόμους και τις ουσίες που συμμετέχουν και βοηθούν στον προσδιορισμό θεραπειών, που θα μπλοκάρουν ή αποτρέπουν την εξέλιξη των καρδιακών νοσημάτων» εξήγησε ο Dr Stanley Hazen και συνέχισε: «Ενώ αυτό είναι κάτι που θα γίνει στο μέλλον, οι παρούσες έρευνες μας βοηθούν να αναπτύξουμε μια μέθοδο παρέμβασης, η οποία θα μας επιτρέπει να “τρώμε τις μπριζόλες χωρίς τύψεις” και με λιγότερες ανησυχίες, ότι μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές ασθένειες».

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Cell Metabolism.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *