«Στήριξη της μη κρατικοδίαιτης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας»

70CC6D6DA03A24C852FFFA2BE8DC78E0.jpg

  Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για να βελτιωθεί η παραγωγή, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθούν οι εξαγωγές, υπογράμμισε από το βήμα του 1ου Συνεδρίου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι «δεν συζητάμε για κρατικοδίαιτες βιομηχανίες» και «προστατευτικές πολιτικές οι οποίες μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση». «Δεν διαφωνούμε ως προς τον στόχο που είναι η ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας» είπε ο υπουργός, «αυτό που συζητάμε είναι ο τρόπος επίτευξής του».

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι έως τα τέλη Ιουνίου όλοι οι ανασφάλιστοι αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ είπε ότι αναζητούνται τρόποι για αύξηση των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Όσον αφορά την τροπολογία που προβλέπει πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, μέτρο το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ιατρικού κλάδου, ο υπουργός είπε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε η φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, στο τέλος θα την ψηφίσει παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις. «Αν δεν περάσει η τροπολογία θα βρέξει ο ουρανός λεφτά;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα, όπως μείωση στο 15% του κέρδους των φαρμακοποιών. Ο υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, την οποία όμως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπογράψει.
Εμμέσως κατηγόρησε τους γιατρούς για το φαινόμενο της πολυφαρμακίας αλλά και για τη μειωμένη κατανάλωση γενοσήμων φαρμάκων, λέγοντας ότι αναζητούνται τρόποι αύξησης της κατανάλωσής τους στην ελληνική αγορά, με τον στόχο να προσεγγίζει το 60%, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την Μ. Βρετανία όπου η κατανάλωση γενοσήμων αγγίζει το 83%.

Ο υπουργός εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστα Λουράντου και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκο Θεοδοσιάδη, τον κάλεσε, όταν θα περάσει η κρίση, να ενημερώσει τον κλάδο του για την σκληρή προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση. «Γιατί αν ήταν στη θέση σας ο κ. Λουράντος μόνο από τσαντίλα θα τα είχα κάνει όλα τα μέτρα», είπε.
Μηχανή ανάπτυξης για τη χώρα μπορεί να γίνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Δημήτρης Δέμος, χαρακτηρίζοντας «δυνατούς παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες φαρμάκων. «Τα ελληνικά φάρμακα έχουν κατακτήσει τη διεθνή αγορά, πράγμα που το αποδεικνύει και η αυξημένη ζήτησή τους σε χώρες του εξωτερικού, έχουν μάλιστα αποτελέσει λύση για το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης σε πολλές χώρες» τόνισε ο κ. Δέμος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *