«Στηρίζουμε το δικαίωμα όσων έχουν εμπλακεί με τις ουσίες στην απεξάρτηση»

andr-656x410.jpg

Μήνυμα για στήριξη του δικαιώματος των ατόμων που έχουν εμπλακεί με την κατάχρηση ουσιών στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξή τους, με στόχο ένα δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην αξιοπρέπεια των εξαρτημένων, στέλνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Εστιάζουμε στον τομέα πρόληψης της εξάρτησης με στόχο την αναχαίτιση της αυξητικής τάσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στο νεανικό πληθυσμό.

Εφαρμόζουμε όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, στοχεύοντας αφενός στην εξάλειψη της λίστας για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης και αφετέρου στη στήριξη των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής προσέγγισης και απεξάρτησης.

Προωθούμε ένα νέο μοντέλο συνέργειας και λειτουργικής διασύνδεσης των δομών με επίκεντρο τον θεραπευόμενο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η συνέχεια της φροντίδας.

Στηρίζουμε την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ως μέτρο ενίσχυσης του θεραπευτικού αποτελέσματος και πρόληψης της υποτροπής», αναφέρει ο κ. Ξανθός.

Προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι η στήριξη των δομών πρόληψης κατά των ναρκωτικών και των εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς και των ίδιων των συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης για αλλαγή τρόπου ζωής.

Ο κ. Ξανθός στο μήνυμά του αναφέρεται επίσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς και οι εργαζόμενοί τους «τα χρόνια του μνημονίου και της ανθρωπιστικής κρίσης», όπως μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και απαραίτητα υλικά. Αντίθετα, σημειώνει, οι ανάγκες των εξαρτημένων ατόμων αυξάνονται λόγω υποβάθμισης των συνθηκών διαβίωσής τους, λόγω στροφής σε φθηνότερες και πιο επικίνδυνες ουσίες και συνοσηρότητας από μολυσματικές ασθένειες. Τα άτομα πάλι που διεκδικούν μέσα από τη θεραπεία την επανένταξη και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το Υπουργείο Υγείας, επισημαίνει ο κ. Ξανθός ενθαρρύνει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το πρόβλημα των εξαρτήσεων, είτε αυτό αφορά στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, είτε τις αναδυόμενες εξαρτήσεις (π.χ. τζόγος, διαδίκτυο κ.λπ.).

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *