Στην 67η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο Γεωργιάδης

9C12E095150CCF86B8F49B244ABEBCF3.jpg

  Στην 67η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, συμμετείχε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας την ΕΕ, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας.

Ο Έλληνας υπουργός συνοδευόταν από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή, τον διευθυντή του γραφείου του Διονύσιο Δαβουρλή και τον καθηγητή Χρίστο Μαντζόρο, υποψήφιο της Ελλάδας για το εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ.

Στο εισαγωγικό μέρος της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς την παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο απαιτεί παγκόσμια αντιμετώπιση, ενώ εστίασε στις συνέπειες που επιφέρει στον περιβάλλον -υπό τη μορφή των ακραίων καιρικών φαινομένων- στη διατροφή, την ποιότητα του νερού και του αέρα, στη χλωρίδα και την πανίδα και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία, μέσω της διάδοσης ιών και επιδημιών.

Ο υπουργός εξήρε τη λειτουργία του ΠΟΥ ως θεματοφύλακα της παγκόσμιας ατζέντας θεμάτων Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι ο Οργανισμός ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες, σύνθετες προκλήσεις στον τομέα Υγείας. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ΠΟΥ πρέπει να διαθέτει αντανακλαστικά και ετοιμότητα, ούτως ώστε να διαχειρίζεται προβλήματα, απειλές και ανθρωπιστικές κρίσεις με προεκτάσεις στην Υγεία.

Εκπροσωπώντας την ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε τη σημασία της επιτυχούς εφαρμογής των διεθνών κανονισμών Υγείας, με αφορμή ιδίως την πρόσφατη έξαρση επιδημιών όπως π.χ. πολιομυελίτιδα, Mers και Embola και δεν έκρυψε την ανησυχία της ΕΕ για τις συνεχιζόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις σε περιοχές όπως Κεντρική Αφρική, Νότιο Σουδάν, Συρία, αλλά και για τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, σημείωσε την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και της συμμετοχής μη κρατικών- φορέων στη διακυβέρνηση του ΠΟΥ, ο οποίος, ως Οργανισμός -όπως είπε- θα πρέπει να είναι ανεπηρέαστος από κάθε είδους σύγκρουση συμφερόντων, προκειμένου να εγγυηθεί την εφαρμογή επιτυχημένων πολιτικών Υγείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Γενεύη, ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του ΟΗΕ, Michael Moeller.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *