Σταματάμε να αναπνέουμε όταν γράφουμε e-mail

421241E214BB9DD5CD81F4E456DE8DA5.jpg

  Σας έχει τύχει ποτέ να νιώσετε ότι χάνετε τις αισθήσεις σας και λιποθυμάτε ενώ γράφετε ένα e-mail στον υπολογιστή σας;

Αν η απάντησή σας είναι θετική, ίσως αυτό σημαίνει ότι απορροφάστε τόσο σε αυτά που γράφετε που… ξεχνάτε να πάρετε ανάσες!

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά το 80% των ανθρώπων πέφτει «θύμα» του ίδιου του εαυτού. Μάλιστα, η συνήθεια αυτή δεν είναι τόσο «αθώα» όσο ακούγεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

Η άπνοια συνδέεται περισσότερο με τον ύπνο. Χαρακτηρίζεται ως η ξαφνική παύση στην αναπνοή και επηρεάζει κυρίως υπέρβαρους ενήλικες.

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου υπνικής άπνοιας, μειώνεται η ποσότητα του οξυγόνου που κυκλοφορεί στον οργανισμό του ασθενούς, με αποτέλεσμα το άτομο είτε να «μεταβαίνει» από ένα στάδιο βαθύ ύπνου σε πιο ελαφριά κατάσταση ύπνου, ή να ξυπνά στιγμιαία προκειμένου να επανέλθει σε κατάσταση φυσιολογικής αναπνοής.

Μεταξύ άλλων στα συμπτώματα της διαταραχής αυτής συμπεριλαμβάνονται η κόπωση, το αίσθημα ξηρότητας ή πληγής στο φάρυγγα, η κακή μνήμη και ικανότητα συγκέντρωσης, πονοκέφαλοι, άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή λίμπιντο και ανικανότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, μια παραλλαγή της υπνικής άπνοιας θα μπορούσε να προκληθεί ενώ κανείς γράφει ένα e-mail, ή κάτι άλλο σημαντικό στον υπολογιστή του.

«Το έζησα έντονα, όμως μετά από ένα κούνημα του κεφαλιού μου και μερικές βαθιές αναπνοές “επέστρεψα”. Μέσα σε λίγα λεπτά η ίδια αίσθηση λιποθυμίας επανήλθε. Είχα σταματήσει ξανά να αναπνέω» ανέφερε ο blogger Adam Clark Estes, ο οποίος παρατήρησε ότι έχασε τις αισθήσεις του όταν μια μέρα είχε αφοσιωθεί στη συγγραφή ενός πολύ σημαντικού μηνύματος.

Ο ίδιος έκανε μια μικρή έρευνα και κατέληξε (χωρίς να έχει επισκεφτεί κάποιο ειδικό) ότι βίωσε ένα περιστατικό «άπνοιας που σχετίζεται με τα email».

Τον όρο «email apnoea» εισήγαγε για πρώτη φορά το πρώην στέλεχος της Apple, Linda Stone, προσθέτει το δημοσίευμα.

Το κράτημα της αναπνοής, η ρηχή αναπνοή και ο υπεραερισμός ενεργοποιούν το λεγόμενο «συμπαθητικό νευρικό σύστημα».

Όταν αυτό ενεργοποιηθεί μπορεί να προκαλέσει τη διαστολή της κόρης του ματιού, την αύξηση των καρδιακών παλμών, τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στο πρόσωπο και να οδηγήσει σε σύνδρομο «ανήσυχων ποδιών» και υπερβολική εφίδρωση.

Σκοπός του είναι να προστατέψει το σώμα, τον ανθρώπινο οργανισμό όταν αντιμετωπίζει φυσικό κίνδυνο.

Ωστόσο, στην άνεση ενός γραφείου ή χώρου εργασίας, η άσκοπη αντίδραση μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο στρες τόσο στο σώμα, όσο και στο μυαλό.

Γι’ αυτό λοιπόν καλό θα ήταν να το έχετε υπόψη σας και την επόμενη φορά που θα καθίσετε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σας, να μην αμελήσετε τις… αναπνοές σας!

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *