Στα «πάνω του» το σπέρμα το χειμώνα

 
Πιο κινητικά και με λιγότερες μορφολογικές ανωμαλίες είναι τα σπερματοζωάρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπως δείχνει νέα έρευνα που έγινε στο Ισραήλ, βάση της οποίας από την άνοιξη η ποιότητα του σπέρματος σταδιακά μειώνεται.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ελιάχου Λέβιτας του πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν της Νεγκέβ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γυναικολογίας «American Journal of Obstetrics and Gynecology», σύμφωνα με το Reuters, συνέλλεξαν και ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από σχεδόν 6.500 άνδρες που είχαν προσφύγει σε κλινικές γονιμότητας. Από αυτούς, οι περίπου 5.000 είχαν υγιές σπέρμα και οι 1.500 προβληματικό (π.χ. με λιγότερα σπερματοζωάρια).

Η διαπίστωση «αποτελεί μια εύλογη εξήγηση για το αποκορύφωμα των γεννήσεων στη διάρκεια του φθινοπώρου», όπως είπε ο Λέβιτας. Αν όντως υπάρχει τέτοιο εποχικό μοτίβο στο σπέρμα, τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, «έχει μεγάλη σημασία, ιδίως για τα ζευγάρια όπου υπάρχει πρόβλημα ανδρικής υπογονιμότητας και τα οποία παιδεύονται με μακρόχρονες και ανεπιτυχείς θεραπείες γονιμότητας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ως φυσιολογική την ποσότητα των σπερματοζωαρίων, όταν ξεπερνούν τουλάχιστον τα 16 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος. Η ισραηλινή έρευνα έδειξε ότι το χειμώνα οι άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπέρματος παρήγαν έως 70 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο και το 5% αυτών των σπερματοζωαρίων ήσαν ιδιαίτερα κινητικά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου. Αντίθετα, την άνοιξη η παραγωγή σπερματοζωαρίων από τους υγιείς άνδρες έπεφτε στα 68 εκατ. και από αυτά μόνο το 3% ανήκε στην κατηγορία των άκρων κινητικών σπερματοζωαρίων.

Η κατάσταση όμως περιπλέκεται όσον αφορά όμως τους άνδρες με μη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος, στους οποίους δεν ίσχυε κάτι ανάλογο με τους υγιείς. Στη δική τους περίπτωση, καταγραφόταν ελαφρώς καλύτερη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων στη διάρκεια του φθινοπώρου, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός σπερματοζωαρίων με φυσιολογική μορφολογία (περίπου το 7% του συνόλου) παρατηρούνταν κατά την άνοιξη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *