Σπανάκι ή αυγά για γρήγορα αντανακλαστικά

50245C1EDD5B40F7DAFEBA7581029B7D.jpg

  Ένα παιδί ξαφνικά διασχίζει το δρόμο. Φρένο! Ο οδηγός που έφαγε πρόσφατα σπανάκι ή αυγά θα… σταματήσει γρηγορότερα, χάρη στην τυροσίνη, το αμινοξύ που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στις δυο αυτές τροφές. Η γνωστική ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Leiden, Lorenza Colzato, δημοσίευσε τα ευρήματα της έρευνάς της στο επιστημονικό έντυπο «Neuropsychologia».

Πρώτος ο Ιπποκράτης είχε πει «Η τροφή σου πρέπει να γίνει το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να γίνει η τροφή σου». Πράγματι, τα συστατικά που λαμβάνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leiden και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ διεξήγαγαν την πρώτη έρευνα που έγινε ποτέ σχετικά με το κατά πόσον η πρόσληψη τυροσίνης ισχυροποιεί τα αντανακλαστικά μας, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να σταματάμε άμεσα μια διαδικασία. Τα ευρήματα της μελέτης φαίνεται να επιβεβαιώνουν την υπόθεση των επιστημόνων.

Η Colzato και οι συνεργάτες της στο πλαίσιο της έρευνας, δημιούργησαν μια κατάσταση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να διακόψουν μια επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα μια δεδομένη στιγμή. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να κοιτούν προσεκτικά μια οθόνη. Κάθε φορά που εμφανιζόταν στην οθόνη ένα πράσινο βέλος, θα έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Ταυτόχρονα, έπρεπε να βεβαιωθούν, ότι το κουμπί που επέλεξαν ακολουθούσε την κατεύθυνση του βέλους. Όταν εμφανιζόταν ένα κόκκινο βέλος, οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να βγάζουν τα χέρια τους από το πληκτρολόγιο.

Οι συμμετέχοντες χρειάστηκε να πάνε δυο φορές στο εργαστήριο. Την πρώτη φορά τους δόθηκε να πιουν πορτοκαλάδα, η οποία περιέχει τυροσίνη και τη δεύτερη φορά ο χυμός πορτοκάλι ήταν placebo (ψευδοφάρμακο). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, ήταν αυτοί που είχαν καταναλώσει τον χυμό πορτοκάλι που περιέχει τυροσίνη.

Η θετική αυτή ιδιότητα της τυροσίνης στα αντανακλαστικά μας μπορεί να συμβάλλει στην οδική ασφάλεια. Η Colzato σχολιάζει: «Οι τροφές που περιέχουν τυροσίνη και τα συμπληρώματα διατροφής με τυροσίνη αποτελούν έναν υγιεινό και ανέξοδο τρόπο να βελτιώσουμε τις διανοητικές μας ικανότητες. Η τυροσίνη είναι ασφαλής και η λήψη της δεν απαιτεί συνταγή γιατρού».

Η τυροσίνη βρίσκεται σε τροφές, όπως το σπανάκι, τα αυγά, το τυρί cottage και η σόγια.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *