Σόγια στην ελληνική διατροφή

29E00505CCA6C79FA624970EB018EEBD.jpg

  Η κατανάλωση σόγιας ιστορικά εντοπίζεται κυρίως στους λαούς της Άπω Ανατολής. Η σόγια έχει εκεί μια ζωή, έχει μια ιστορία τουλάχιστον 5.000 ετών. Είναι ένα βασικό τρόφιμο για τους λαούς αυτούς και η παρατήρηση της επιστημονικής κοινότητας των Δυτικών κοινωνιών, είναι ότι αυτοί οι λαοί έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά υγείας.

Αν κοιτάξει κανείς π.χ. την Ιαπωνία θα δει ότι έχει ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στο κόσμο με πολύ χαμηλή συχνότητα καρδιοαγγειακών παθήσεων και το ερώτημα πάντοτε ήταν τι άραγε να κάνουν καλά;

Και εστιάστηκε το ενδιαφέρον στην κατανάλωση της σόγιας, η οποία ήταν τα παλαιότερα χρόνια άγνωστη στις Δυτικές κοινωνίες, και κάποιοι σκέφτηκαν εάν παίρνανε τη σόγια, την κατανάλωναν οι λαοί των Δυτικών Κοινωνιών, υπάρχει περίπτωση αυτές οι θετικές ιδιότητες (όπως η μείωση χοληστερόλης, η αντιοξειδωτική δράση, καπ) που στην αρχή είχαμε δει στους λαούς της Άπω Ανατολής, θα μπορούσε να εμφανιστούν και στους Δυτικούς Λαούς;

00001252.jpg

Έτσι άρχισε η σόγια να αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ερευνητικό θέμα για την επιστημονική κοινότητα αλλά και για τους λαούς των Δυτικών Κοινωνιών.

Στο δυτικό κόσμο είναι σαφέστατα ένα τρόφιμο που κερδίζει έδαφος. Αν κανείς ψάξει γύρω του θα δει ότι η σόγια έχει φανατικούς φίλους όπως αυτούς που σκέπτονται την υγιεινή διατροφή, αλλά έχει και εχθρούς. Οι εχθροί είναι εχθροί της σόγιας όχι γιατί είναι εχθροί της σόγιας αυτής κάθε αυτής, αλλά γιατί συνδυάζουν τη σόγια με το μεταλλαγμένο.

Η μεταλλαγμένη σόγια υπάρχει βέβαια στην αγορά, αλλά η σόγια που καταναλώνεται από τον μέσο καταναλωτή είναι αυτό που λέγεται συμβατική σόγια δηλ. μη μεταλλαγμένη σόγια.

00001253.jpg

Στις ευρωπαϊκές χώρες είναι σαφές ότι όλα τα τρόφιμα αναγράφουν αν χρησιμοποιούν συμβατική ή μεταλλαγμένη σόγια, η πραγματικότητα είναι όμως ότι η πίεση που υφίστανται όλες οι εταιρίες που παρασκευάζουν τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση είναι τόσο μεγάλη έτσι ώστε όλα αυτά τα τρόφιμα να κατασκευάζονται με συμβατική σόγια.

00001254.jpg

Δηλαδή, στη χώρα μας αν ψάξει κανείς στο σούπερ μάρκετ σε αυτή την περίοδο γιατί η σόγια έχει μια εντυπωσιακή αύξηση στην κατανάλωσή της την περίοδο της νηστείας πριν από το Πάσχα, είμαι σίγουρος ότι θα διαπιστώσει ότι όλες οι εταιρίες που προσφέρουν τέτοιου είδους προϊόντα αναγράφουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το προϊόν παρασκευάζεται από συμβατική μη μεταλλαγμένη σόγια.

Γράφει ο Δ. Ρίχτερ, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *