Σόγια και χοληστερόλη

8B746C29F6A9F06744F26A8EA2DDFCA1.jpg

  Η σόγια, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, είναι ένα από τα συνιστώμενα τρόφιμα για τη μείωση της χοληστερόλης. Η κατανάλωση σόγιας μειώνει τη κακή χοληστερόλη, κατά περίπου 10%.

Ο τρόπος όμως που γίνεται αυτή η μείωση είναι ο εξής: ότι η σόγια, η πρωτεΐνη της σόγιας, από μόνη της μειώνει την κακή χοληστερόλη περίπου 5%. Αυτό λέγεται άμεσος τρόπος. Υπάρχει όμως και ο έμμεσος τρόπος, γιατί όταν εντάσσει κανείς στο διαιτολόγιό του τη σόγια κάτι θα βγάλει για να βάλει τη σόγια, άρα υπάρχει κι ένας έμμεσος τρόπος ο οποίος συνεισφέρει και αυτός άλλο ένα 5% με αποτέλεσμα η μείωση η οποία προκύπτει από τη σόγια να είναι περίπου 10% στην κακή χοληστερόλη. Και 10% μείωση της κακής χοληστερόλης για έναν σαραντάρη που θα το κάνει δια βίου, σημαίνει πολύ μεγάλη μείωση των πιθανοτήτων καρδιαγγειακού συμβάματος.

Σε ποιες μορφές όμως μπορεί ο καταναλωτής να καταναλώσει σόγια, δηλαδή πώς την εντάσσει στο διατροφικό του καθημερινό κομμάτι, τι αντικαθιστά;

Η μία μορφή που μπορεί να εντάξει κανείς τη σόγια στο διαιτολόγιό του είναι με τη μορφή ίδια του γάλακτος, γάλακτος σόγιας, είτε και με τη μορφή γιαουρτιού – υπάρχουν και γάλατα και γιαουρτάκια. Επίσης ο καταναλωτής μπορεί να την εντάξει στο διαιτολόγιό του καταναλώνοντας αυτά τα μπιφτέκια, δηλαδή μορφές που προσομοιάζουν τη δομή του κρέατος, τα μπιφτέκια σόγιας.

090922224.jpg

Το FDA στις ΗΠΑ κατέληξε πως για να υπάρχει καρδιαγγειακό όφελος από την κατανάλωση σόγιας θα πρέπει να καταναλώνει κανείς 25 γρ. πρωτεΐνη σόγιας την ημέρα.

Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε περισσότερα του ενός ποτήρια γάλακτος, δηλαδή αν θέλει κανείς να φτάσει τα 25 γρ. πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον δύο ποτήρια γάλακτος ή μπορεί πάλι να συνδυάσει, δηλαδή, ένα μπιφτέκι και ένα ποτήρι γάλα, ή κάποιο τέτοιο συνδυασμό.

090922222.jpg

Το όφελός των τροφών είναι μακροπρόθεσμο που σημαίνει ότι το βλέπουμε μετά από καιρό κατανάλωσης, και έχει νόημα να είναι κάτι συστηματικό. Το να φας μία φορά την εβδομάδα οποιοδήποτε καλό συστατικό μπορεί να είναι καλύτερο από το μηδέν, αλλά στην πράξη το κλινικό όφελος δύσκολα θα το δούμε.

Για να δούμε κλινικό όφελος, που σημαίνει να μειώσουμε τις πιθανότητες να πάθουμε έμφραγμα ή εγκεφαλικό, όλα τα θρεπτικά τρόφιμα, είναι καλό να τα έχουμε σε συχνή και ιδανικά καθημερινή βάση.

Γράφει ο Δ. Ρίχτερ, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *