Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

 
Αυξάνονται, με ανησυχητικούς ρυθμούς, οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, οι οποίες, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οφείλονται αφενός στη μη εκτέλεση παραγγελιών των εταιρειών, λόγω των χαμηλών τιμών που δεν αποδέχονται οι φαρμακοβιομηχανίες και αφετέρου στην άρνηση υλοποίησης της υπουργικής απόφασης για πίστωση 60 ημερών προς τις φαρμακαποθήκες.


«Οι εταιρείες δεν τιμολογούν, οι φαρμακαποθήκες δεν χορηγούν φάρμακα, τα φαρμακεία είναι άδεια. Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα πριν λάβουν οι αρμόδιοι σοβαρά υπόψη τους τις καταγγελίες; Σήμερα, και ενώ θα έπρεπε εδώ και 10 ημέρες να υπάρχει το νέο δελτίο τιμών – του οποίου η έναρξη ισχύος για τα φαρμακεία είναι την 1η Νοεμβρίου – οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», αναφέρει ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, (ΠΦΣ), οι ελλείψεις αφορούν πλέον σκευάσματα καθημερινά και όχι ακριβά, ενώ, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, «η χαώδης αυτή κατάσταση, έχει στεγνώσει την αγορά και καθημερινά ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί αγωνίζονται για να βρουν φάρμακα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΦΣ, από τα ράφια των φαρμακείων όλης της χώρας λείπουν όλες οι μορφές των εξής φαρμάκων: LIPIDOR, DIOVAN, MICARDIS, SINGULAIR, ZODIN, SALOFALK, BIOSONIDE, GLUCOPHASE, EUTHYROX, LEGOFER, ZARATOR, XOZAL, DULCOLAX, MIRAPEXIN, SPIRIVA, PERSANTIN, SEROQUEL, CRESTOR, ATACAND, MEDROL, LYRICA, ATORSTAT, INSPRA, MODURETIC, BRASAN, ZURCAZOL, LEGOFER, CLARIPEN, CARVEPEN, LEPUR, MONOSORDIL και PENRAZOL.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, από την άλλη πλευρά οι φαρμακοποιοί, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το οποίο περιλαμβάνει την αποπληρωμή έως τις 12 Νοεμβρίου.

«Ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα, όσον αφορά το θέμα των πληρωμών και σε οποιαδήποτε φάση μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος είναι έτοιμος να αναστείλει τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα έχει πληρωθεί το 32% των οφειλομένων.

Σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή των προέδρων των μεγαλυτέρων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.

Όσον αφορά τα βρεφικά γάλατα, ο κ. Αμπατζόγλου χαρακτήρισε αντιεπιστημονική και αντιθεσμική τη στάση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, να επιτρέψουν τη διάθεση των προϊόντων πρώτης βρεφικής ηλικίας από τα σούπερ μάρκετ.

Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ζήτησε να παραμείνουν τα προϊόντα πρώτης βρεφικής ηλικίας στα φαρμακεία, να συνταγογραφούνται σε συνταγές του ΕΟΠΥΥ και να χορηγούνται στον ασφαλισμένο γονέα με την ίδια διαδικασία που χορηγούνται τα φάρμακα. Και για να μην επιβαρυνθεί ο Οργανισμός ζήτησε να υπάρξει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα αντιβιοτικά, «ενέργεια που θα αποτρέψει και θα μειώσει την πολυφαρμακία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προτείνει νέες σταθερές χαμηλότερες τιμές για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας και αντίστοιχη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι φαρμακοποιοί απευθύνουν επίσημη πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία, για εφαρμογή barcode και καθορισμό της χονδρικής τιμής διάθεσης από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη των 27, για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *