Τι έδειξαν νέες έρευνες για τη σχέση σκευασμάτων Ω3 με τις καρδιακές παθήσεις

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επιβεβαίωσε ότι τα σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν έναν αιθυλικό εστέρα του εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του εικοσιδυεξενοϊκού οξέος (DHA) σε δόση 1 g την ημέρα δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας επανεξέτασης που ζητήθηκε από μερικές από τις εταιρείες που κυκλοφορούν τα εν λόγω σκευάσματα, κατόπιν της αρχικής σύστασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων το Δεκέμβριο 2018. Τούτο σημαίνει ότι τα σκευάσματα αυτά δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τα επίπεδα συγκεκριμένων τύπων λιπαρών στο αίμα που ονομάζονται τριγλυκερίδια.

Τα σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν άδεια κυκλοφορίας για χρήση μετά από καρδιακή προσβολή σε αρκετές χώρες της ΕΕ από το 2000, σε δόση 1 g την ημέρα. Την εποχή που έλαβαν την άδεια κυκλοφορίας τους, τα διαθέσιμα δεδομένα έδειξαν κάποια οφέλη στη μείωση σοβαρών προβλημάτων με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, έχει επαναξιολογήσει τα στοιχεία που συσσωρεύτηκαν με τα χρόνια για αυτά τα σκευάσματα για αυτή τη συγκεκριμένη χρήση και συμβουλεύτηκε περαιτέρω ειδικούς στον τομέα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που δεν υπάρχουν νέες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα αυτών των σκευασμάτων στην πρόληψη της επανεμφάνισης προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων δεν επιβεβαιώθηκε.

Εάν χρησιμοποιείτε σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για τη μείωση του κινδύνου προβλημάτων καρδιάς, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για την καλύτερη εναλλακτική επιλογή για την αγωγή σας, αναφέρει ο ΕΜΑ και προσθέτει ότι για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σχετικά με σκευάσματα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επικοινωνήστε με το θεράποντα γιατρό σας.

Ο ΕΜΑ ενημερώνει, επίσης, τους επαγγελματίες υγείας ότι τα σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν συνδυασμό ενός αιθυλικού εστέρα του εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του εικοσιδυεξενοϊκού οξέος (DHA) -τα EPA και DHA ανευρίσκονται συχνά σε ιχθυέλαια- δεν θα έχουν πλέον άδεια κυκλοφορίας για τη δευτερογενή πρόβλεψη μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αυτό βασίζεται σε μία επανεξέταση όλων των διαθέσιμων δεδομένων για την αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με αυτή την ένδειξη.

Διευκρινίζεται ότι η επανεξέταση αυτή δεν επηρεάζει την άδεια κυκλοφορίας των σκευασμάτων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για τη θεραπεία της υπερτριγλυκεριδαιμίας.

Διαβάστε ακόμη...