Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Ιατρικής

nobel1.jpg

Το Νόμπελ Ιατρικής μοιράζονται φέτος ο Ιρλανδός Ουίλιαμ Κάμπελ, ο Ιάπωνας Σατόσι Ομούρα και η Κινέζα Γιούγιου Του.

Οι βιοχημικοί Ουίλιαμ Κάμπελ, 85 ετών, και Σατόσι Ομούρα, 80 ετών, βραβεύονται από κοινού για τις «εργασίες τους σε μια νέα θεραπεία κατά των λοιμώξεων που προκαλούνται από παράσιτα», ενώ η Γιούγιου Του βραβεύεται για τις «ανακαλύψεις της που αφορούν μια νέα θεραπεία κατά της ελονοσίας».

«Οι Ουίλιαμ Κάμπελ και Σατόσι Ομούρα ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία, το Avermectin, του οποίου τα έκδοχα μείωσαν ριζικά τη συχνότητα εκδήλωσης της ογκοκέρκωσης και της λεμφικής φιλαρίασης, ενώ η θεραπεία αποδείχτηκε αποτελεσματική στην καταπολέμηση ολοένα και περισσότερων άλλων παρασιτικών ασθενειών».

Η 84χρονη Γιούγιου Του ανακάλυψε μια ιδιαίτερα δραστική θεραπεία κατά της ελονοσίας χάρη σε ένα εκχύλισμα του φυτού Artemisia annua. Είναι η 12η γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Ιατρικής μετά την καθιέρωση του θεσμού των βραβείων Νόμπελ το 1901. Η ογκοκέρκωση είναι η δεύτερη συχνότερη μολυσματική αιτία τύφλωσης στον κόσμο.

Οι τρεις βραβευθέντες διαδέχονται τον αμερικανοβρετανό ψυχολόγο Τζον Ο’Κιφ και το ζεύγος των νορβηγών νευροεπιστημόνων Έντβαρντ και Μέι-Μπριτ Μόζερ που τιμήθηκαν το 2014 «για την ανακάλυψη των κυττάρων που σχηματίζουν ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο», ένα «εσωτερικό GPS» του εγκεφάλου που διαφωτίζει για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο βραβείο που ανακοινώνει η επιτροπή για το 2015. Αύριο θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο. Την προσεχή Δευτέρα, στις 12 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Οικονομίας με το οποίο ολοκληρώνεται η σειρά των φετινών βραβείων.

Κάθε βραβείο συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (σχεδόν 855.000 ευρώ/960.000 δολάρια ΗΠΑ) το οποίο μοιράζονται οι βραβευθέντες.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *