Σε τέσσερα αστικά κέντρα η αναδιοργάνωση της φροντίδας Υγείας

esy-doctors1.medium.jpg

Η εφαρμογή του συστήματος για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ξεκινήσει σταδιακά από τέσσερις μεγάλες αστικές περιοχές – την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι, ενώ η εφαρμογή αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του νέου σχεδίου ανάπτυξης δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Η λογική του σχεδίου είναι αποκεντρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό κοντά στους τόπους κατοικίας των ανθρώπων, με πληθυσμό ευθύνης, με λογική ολιστικής φροντίδας με ένα σύστημα πιο φιλικό για τον άρρωστο, λιγότερο ακριβό και ιατρικά πιο αποτελεσματικό. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να συνδράμει και η αυτοδιοίκηση να έχουμε μία συνέργεια που το αποτέλεσμα της να είναι πολλαπλασιαστικό για τους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα αξιοποιηθούν δομές του ΠΕΔΥ και αν θα ενταχθούν σε αυτό το σχέδιο οι γιατροί του ΕΣΥ, είπε:

«Αυτά υπάρχει χρόνος να τα συζητήσουμε σε λεπτομέρειες. Η λογική είναι η εξής: Οι δομές του ΠΕΔΥ παραμένουν. Είναι οι μονάδες, ας πούμε, δευτεροβάθμιου χαρακτήρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Τις λέμε Μονάδες Αναφοράς. Εκεί θα γίνονται οι πιο εξειδικευμένες εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις. Η Μονάδα Γειτονιάς, ή αλλιώς Τοπική Μονάδα Υγείας, θα στελεχώνεται κυρίως από οικογενειακούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, και φυσικά νοσηλευτές επισκέπτες υγείας κ.λπ. για να ενισχύσουν τον κοινοτικό προσανατολισμό του συστήματος και την κατ΄οίκον φροντίδα».

Από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή του δήμου Θεσσαλονίκης ως πιλοτικού δήμου για την εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και προσέθεσε: «Έχουμε ήδη ένα πολυϊατρείο στην Τριανδρία το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί και μένουν κάποια διαδικαστικά για να ξεκινήσει να δουλεύει. Αυτό ήταν μέσα στη λογική των κοινοτικών ιατρείων που είναι ένα κομμάτι αυτής της προσπάθειας που ξεκινάει το υπουργείο».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *