Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι φαρμακοποιοί της Πρέβεζας

 
Την απόφαση να κλείσουν τα φαρμακεία της Πρέβεζας πήρε ο αρμόδιος σύλλογος της περιοχής, κάτι που έχει αποφασίσει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος, μετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την ημέρα της συζήτησης στην Βουλή για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και τα άρθρα του που αφορούν στην Υγεία και στην 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 και 27 Νοεμβρίου.


Το www.atpreveza.gr επικοινώνησε με τον Γραμματέα, κ. Κύρλα, ο οποίος αναφέρει: «Θα πρέπει όλοι οι φαρμακοποιοί να κρατήσουμε ενιαία διεκδικητική στάση, κάτι που τονίστηκε στη συνέλευση, ανεξαρτήτως των προσωπικών διαφωνιών μας. Κοινή συνισταμένη όλων μας είναι να υπάρξει συσπείρωση, όχι μόνο των φαρμακοποιών, αλλά όλων των κλάδων που αφορούν την υγεία, συνδικάτων, εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς ο ΕΟΠΥΥ είναι υπόθεση όλων μας και μας επηρεάζει όλους.

Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με 0,5% του ΑΕΠ για το 2013 και 0,4% για το 2014 σε συνδυασμό με την ύφεση οδηγεί σε ανεπάρκεια πόρων του ΕΟΠΥΥ και συνεπώς σε υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης προς τους Έλληνες πολίτες. Η κατάσταση θα γίνει τραγική».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κ. Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι «όταν ακούει το υπουργείο απεργία των φαρμακοποιών, τρέμει η… καρέκλα τους γιατί δεν ξέρει που θα ξεκινήσει και που θα καταλήξει».

Όσον αφορά την κατάσταση στα φάρμακα, ο κ. Κύρλας σχολίασε: «Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες εκβιάζουν συνεχώς την αγορά και προκαλούν… ρήγμα στην αλυσίδα του φαρμάκου και ελλείψεις, καθώς ο ΕΟΠΥΥ απλά… δεν πληρώνει».

Η γενική συνέλευση πήρε τις παρακάτω αποφάσεις και έθεσε συγκεκριμένο προγραμματισμό δράσης:

«Η δημόσια υγεία διαρκώς υποβαθμίζεται.

Οι φαρμακοποιοί μαζί με τους υπόλοιπους υγειονομικούς και τους εκπρόσωπους εργαζομένων και συνταξιούχων πρέπει να οικοδομήσουν ένα μέτωπο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

• Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με 0,5% του ΑΕΠ για το 2013 και 0,4% για το 2014 σε συνδυασμό με την ύφεση οδηγεί σε ανεπάρκεια πόρων του ΕΟΠΥΥ και συνεπώς σε υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης προς τους Έλληνες πολίτες.

• Τα φαρμακεία είναι σε δεινή θέση.

Προκειμένου να λειτουργήσουν και να προμηθεύσουν με φάρμακα τους ασφαλισμένους, δανείζονται χωρίς να πληρώνονται, πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ επί μη εισπραχθέντων.
Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει η εξωφρενική απαίτηση του ΕΟΠΥΥ να εισπράττει έκπτωση ενώ δεν έχει πληρώσει εντός συμβατικών ημερομηνιών.

• Η πλήρης αποπληρωμή των οφειλομένων για τα οποία υπάρχει συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση αλλά και η αποπληρωμή των χρεών όλων των εντασσομένων στον ΕΟΠΥΥ ταμείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης για τα φαρμακεία.

• Επιμένουμε για τον συμψηφισμό με την εφορία και ζητάμε να μην υπάρχει εξοντωτική φορολογία.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε 24ωρη πανελλαδική απεργία την ημέρα της συζήτησης στην Βουλή για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, στα άρθρα του που αφορούν στην Υγεία.

Επίσης, αποφάσισε 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 26 και 27 Νοεμβρίου και γενική συνέλευση που θα εκτιμήσει την πορεία των πληρωμών και όλο το διεκδικητικό πλαίσιο

Ο προγραμματισμός

Στη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο προγραμματισμός δράσης για το 2013 ο οποίος έχει σκοπό τον σχεδιασμό νέου επιχειρηματικού πλαισίου φαρμακείων, τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, τη λογιστική-φοροτεχνική υποστήριξη φαρμακείων, τον τομέα δημοσίων σχέσεων σε ανασχεδιασμό. Τη Συνεχή ενημέρωση για όλα από τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Ο παραπάνω σχεδιασμός απαιτεί για την υλοποίηση του μικρά και ευέλικτα οργανωτικά σχήματα. Ολιγομελείς επιτροπές για κάθε θεματική ενότητα και αναδιοργάνωση της λειτουργίας των οργάνων Π.Φ.Σ.

Ανοιχτό συνεχή άμεσο διάλογο του Π.Φ.Σ με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους σε επίπεδο Περιφερειών και ξεχωριστά μεγάλων Φαρμακευτικών Συλλόγων με κύρια στόχευση την συλλογική δράση και συσπείρωση και την απομόνωση προσωπικών πολιτικών.

«Αποφασίσθηκε να προετοιμασθούμε για διαταγές πληρωμής και τόκους υπερημερίας σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ. Ζητήσαμε τροπολογία ώστε να καλυφθούν οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ όλων των ταμείων που εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ το 2012», καταλήγουν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *