Σε εγκεφαλικό μπορεί να οδηγήσει η υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη

2BA91C0FA9F551F91631464B573D1851.jpg

  Σε πρόσφατη μελέτη (ανασκόπηση ερευνών) που πραγματοποίησαν οι Dr. Aravind Ganesh, Dr. Rahul Mehta, Dr. Eric Smith και Neha Sarna αναδείχτηκε ένα σοβαρό θέμα που αφορά όλες τις γυναίκες που κατά την διάρκεια της κύησής τους παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, η αυξημένη πιθανότητα έως και κατά 40% να πάθουν εγκεφαλικό σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον.

Εννέα μελέτες ειδικά εστίασαν στην ύπαρξη υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη σχέση της με το μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στις μελέτες αυτές υπήρχε παρακολούθηση των γυναικών για 1-32 χρόνια μετά την κύηση και τα δεδομένα έδειξαν ότι όσες παρουσίασαν αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά την κύηση είχαν και μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό στο μέλλον.

Η υπέρταση κατά τη διάρκεια της κύησης είναι μια αρκετά συνηθισμένη παθολογική κατάσταση και εμφανίζεται στο 3% περίπου των εγκύων. Δυνητικά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επιπλοκές, όπως η μειωμένη ροή αίματος προς το βρέφος ή ακόμα και η πρόωρη γέννα. Μέρος λοιπόν της κλινικής παρακολούθησης της κύησης είναι και η τακτική καταγραφή της αρτηριακής πίεσης χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για την μετά την κύηση περίοδο.

Η ακριβής αιτία της υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απροσδιόριστη αν και θεωρούνται σημαντικά αίτια η απότομη αύξηση βάρους και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι. Μία προτεινόμενη αιτιολογία είναι και η γενετική προδιάθεση που εκδηλώνεται με την κύηση.

Αν και συχνά μαζί με την υπέρταση παρουσιάζεται αυξημένη τιμή ζαχάρου, οι μετά την κύηση εξετάσεις πολλές φορές εστιάζονται μόνο σε αυτό χωρίς να υπάρχει συνέχεια στην τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης. Και τούτο γιατί οι αυξημένες τιμές συνήθως μετά την κύηση αποκλιμακώνονται και δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το θέμα έχει λήξει.

Καλό είναι όμως μαζί με την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, να υπάρχει και παράλληλη παρακολούθηση σε τακτά χρονικά διαστήματα και των υπολοίπων παραγόντων που συντελούν στην πρόκληση εγκεφαλικού όπως η χοληστερίνη, το ζάχαρο.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *