Σε ακριτικές περιοχές οι Γιατροί του Κόσμου

 
Γυναίκες που είχαν χρόνια να εξεταστούν από γυναικολόγο, ηλικιωμένοι που εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ οφθαλμίατρο και ανασφάλιστα παιδιά που δεν έκαναν τα απαιτούμενα εμβόλια, είναι ορισμένα από τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι Γιατροί του Κόσμου, κατά τις επισκέψεις που πραγματοποιούν σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.


Μια δεκαμελής ομάδα, αποτελούμενη από ειδικότητες γιατρών, όπως παιδίατρος, γυναικολόγος και οφθαλμίατρος, μαζί με νοσηλευτές, διοικητικούς και οδηγούς, ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας – στο πλαίσιο του προγράμματος ιατρικού ελέγχου «Υγεία για Όλους» – και προσφέρει δωρεάν διαγωνιστικό έλεγχο σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους.

Από τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε και ξεκίνησε το ετήσιο πρόγραμμα, έως και σήμερα, οι Γιατροί του Κόσμου επισκέφτηκαν περίπου 20 νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές και ο αριθμός των επωφελούμενων πολιτών ξεπερνάει τα 4000 άτομα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δυσκολίες που συναντούν οι γιατροί σε αρκετές περιοχές. Στη Σκύρο υπάρχει μόνο ένας γιατρός, παθολόγος, για να καλύψει τις ανάγκες όλου του νησιού, στις Οινούσσες τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν και η φροντίδα των ασθενών γίνεται από αγροτικό γιατρό, ενώ στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει η ειδικότητα του οφθαλμίατρου. Αυτές και πολλές ακόμη, όπως η Πάτμος και η Λέρος, είναι οι περιοχές που επισκέφτηκε έως τώρα το κλιμάκιο.

«Οι κάτοικοι μας περίμεναν με μεγάλη αγωνία και μεγάλη χαρά να μας πούνε τα προβλήματα τους, να μοιραστούν μαζί μας τις ανάγκες τους και να ζητήσουν τη βοήθεια μας. Είναι απίστευτη η χαρά που λαμβάνουμε όταν προσέρχεται η γιαγιά μαζί με το εγγόνι της για να εξεταστούν και φεύγουν μοιράζοντας ευχές και χαμόγελα σε όλη την αποστολή» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η συντονίστρια του προγράμματος «Υγεία για Όλους» Άρτεμις Λιανού.

Η εξέταση για κάποιους από τους κατοίκους απέβη, μάλιστα, σωτήρια για τη ζωή τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας γυναίκας που είχε χρόνια να υποβληθεί σε γυναικολογική εξέταση. Οι γιατροί εντόπισαν ένα μόρφωμα στήθους και χρειάστηκε η γυναίκα να μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Αθήνας. Εκεί, διαπιστώθηκε πως ήταν κακοήθεια και χρειάστηκε άμεσα να υποβληθεί σε χειρουργείο.

«Στη Σκύρο, οι γυναίκες είχαν τουλάχιστον τρία χρόνια να εξεταστούν από γυναικολόγο, ενώ σε όλα τα νησιά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είχε εξεταστεί από οφθαλμίατρο. Υπάρχουν κάποιοι ιδιώτες γιατροί, όμως όταν κάποιος παίρνει χαμηλή σύνταξη του ΟΓΑ δεν μπορεί να πληρώσει το κόστος. Επίσης, σε αρκετά παιδιά υπολειπόντουσαν εμβόλια και έπρεπε να γίνουν» πρόσθεσε η κ. Λιανού.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα προσφέρει γυναικολογική εξέταση, τεστ ΠΑΠ, οφθαλμολογικό έλεγχο, ψηλάφηση μαστού, ενδοκολπικό υπέρηχο, καρδιογράφημα, υπέρηχο άνω – κάτω κοιλίας, μέτρηση σακχάρου και χοληστερίνης, καθώς και παιδιατρικό έλεγχο, με τη δυνατότητα εμβολιασμού και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Το «Υγεία για Όλους» υλοποιείται με τη συνολική χρηματοδότηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών κοινωνικής προσφοράς που υλοποιούνται από την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε όλη τη χώρα.

Σημαντική είναι η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους φορείς της εκκλησίας που συμβάλουν στη διεξαγωγή και ενημέρωση των ανθρώπων για την επίσκεψη και τις εξετάσεις.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *