Σχέση βαρηκοΐας με νοητική εξασθένηση

 
Ο εγκέφαλος ηλικιωμένων με απώλεια ακοής φαίνεται πως εξασθενεί πιο γρήγορα σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από βαρηκοΐα, αναφέρει αμερικανική έρευνα.


Προτεινόμενες εξηγήσεις περιλαμβάνουν την επανακαλωδίωση του εγκεφάλου καθώς μειώνεται η ακοή ή την κοινωνική απομόνωση που προκαλείται από την ανικανότητα επικοινωνίας.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να επιβραδύνει την έναρξη της νοητικής εξασθένησης και της άνοιας.

Ομάδα ερευνητών του Johns Hopkins University, παρακολούθησε 1.984 ανθρώπους στην ηλικία των 70 ετών για 6 χρόνια. Στην έναρξη της έρευνας υποβλήθηκαν όλοι σε εξετάσεις νόησης και ακοής και επανεξετάστηκαν τα επόμενα 6 χρόνια.

Τα αποτελέσματα των τεστ ακολουθούσαν πτωτική πορεία καθώς προχωρούσε η έρευνα αλλά ασθενείς με απώλεια ακοής εξασθένησαν κατά 40% πιο γρήγορα.

Ο ερευνητής Dr Frank Lin, δήλωσε ότι υπάρχουν 2 κύριες θεωρίες σχετικά με τον τρόπο που τα δυο μπορεί να συνδέονται. Η κοινωνική απομόνωση λόγω της απώλειας ακοής έχει συνδεθεί με νοητική εξασθένηση και άνοια στο παρελθόν.

Άλλη θεωρία είναι ο «νοητικός φόρτος». Καθώς η ακοή εξασθενεί ο εγκέφαλος χρειάζεται περισσότερες πηγές για την ερμηνεία των πληροφοριών κλέβοντας δύναμη από τον εγκέφαλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες λειτουργίες.

Η νοητική εξασθένηση μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα της άνοιας. Ο Dr Lin δήλωσε ότι η κύρια ερώτηση για τη δημόσια υγεία είναι αν η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να καθυστερήσει τη νοητική εξασθένηση ή την άνοια. Η απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine».

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *