Ψυχικό νόσημα ο εθισμός στο σεξ

 
Από εθισμό στο σεξ ενδέχεται να πάσχουν όσοι χρησιμοποιούν συχνά το σεξ για να αντιμετωπίσουν το καθημερινό στρες σύμφωνα με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.


Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής», ένας άνθρωπος που απλώς κάνει πολύ συχνά σεξ, δεν μπορεί να διαγνωσθεί με υπερσεξουαλική διαταραχή, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του εθισμού στο σεξ.

Ωστόσο, ένας άλλος που έχει υπερβολικά πολλές σεξουαλικές επαφές, χρησιμοποιεί συχνά το σεξ ως μέσον καταπράυνσης του στρες και το σεξ επεμβαίνει στην ικανότητά του να λειτουργεί στην καθημερινή ζωή, πληροί τα κριτήρια της διαταραχής.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι με την έρευνά τους δεν προσπαθούν να μετατρέψουν σε ψυχικό νόσημα συνηθισμένες συμπεριφορές, όπως το να κάνει κάποιος πολύ σεξ ή να βλέπει πορνογραφικό υλικό.

Οι πάσχοντες από υπερσεξουαλική διαταραχή, όμως, παραδέχονται πως αισθάνονται εκτός ελέγχου και δεν μπορούν να αντισταθούν στις σεξουαλικές ορέξεις τους, ανεξαρτήτως συνεπειών.

«Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί στιγμιαία να σκεφτούν ότι υπάρχουν συνέπειες, αλλά με κάποιο τρόπο νιώθουν πως η ανάγκη τους για σεξ είναι σημαντικότερη – και έτσι επιλέγουν το σεξ παρότι μπορεί λ.χ. να χάσουν τη δουλειά τους, να διακινδυνεύσουν τη σχέση τους ή να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόρυ Ριντ, επίκουρος καθηγητής και ερευνητής ψυχολόγος στο UCLA.

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 207 ασθενείς οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί για αξιολόγηση σε ψυχιατρική κλινική, δίχως να γνωρίζουν για ποιον λόγο.

Οι 152 από αυτούς είχαν παραπεμφθεί με την υπόνοια προβλήματος σεξουαλικής συμπεριφοράς, οι 20 λόγω χρήσης ουσιών και οι 35 για άλλα ψυχιατρικά προβλήματα.

Όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την σεξουαλική συμπεριφορά τους, την παρορμητικότητα και τις αντιδράσεις τους στο στρες.

Χρησιμοποιώντας τα προκαθορισμένα κριτήρια της υπερσεξουαλικής διαταραχής, οι 134 από τους ασθενείς διαγνώσθηκαν ως εθισμένοι στο σεξ και οι 18 ως πάσχοντες από άλλη ψυχική διαταραχή ή ως μη πάσχοντες από ψυχική διαταραχή.

Η διάγνωση της υπερσεξουαλικής διαταραχής σχετιζόταν στενά με την βαθμολογία που είχαν επιτύχει οι εθελοντές στα ερωτηματολόγια για τη σεξουαλική συμπεριφορά, τις παρορμήσεις και το στρες.

Στο 92% των περιπτώσεων, εξάλλου, όλοι οι ψυχίατροι και ψυχολόγοι που τους εξέτασαν – είτε ήταν οι θεράποντες ιατροί τους, είτε η ερευνητική ομάδα – συμφώνησαν πως έπασχαν από υπερσεξουαλική διαταραχή.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (οι 19 στους 20) οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί για προβλήματα με χρήση ουσιών ή για άλλη ψυχική νόσο (οι 32 στους 35), διαγνώσθηκαν με τα αντίστοιχα προβλήματα και όχι με υπερσεξουαλική διαταραχή.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους εθισμένους στο σεξ ποια συμπεριφορά τούς δημιουργούσε τα περισσότερα προβλήματα – λ.χ. ο αυνανισμός, η ενασχόληση με το πορνό, το σεξ στον κυβερνοχώρο, το τηλεφωνικό σεξ, το συναινετικό σεξ με αγνώστους, η συχνή επίσκεψη σε κλαμπ ενηλίκων κ.ο.κ.

Η πλειονότητα είπαν πως ο αυνανισμός και η ενασχόληση με το πορνό ήταν οι πιο προβληματικές συμπεριφορές – και ορισμένοι ανέφεραν πως εξαιτίας αυτών έχασαν τη δουλειά τους, αφού αδυνατούσαν να μην ασχοληθούν με αυτές τις δραστηριότητες στον χώρο εργασίας.

Οι πάσχοντες από εθισμό είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν πως υιοθετούν αυτές τις συμπεριφορές παρότι προσπαθούν απεγνωσμένα να τις ελέγξουν και αδιαφορώντας για τις σωματικές ή συναισθηματικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν στον εαυτό τους ή στους γύρω τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *