Ψάρι στα παιδιά για καλύτερο ύπνο και υψηλότερο IQ

Η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου και την αύξηση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών.

Αυτό δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Το ψάρι θεωρείται σημαντικό στοιχείο σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Πρόκειται για ένα τρόφιμο που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και παράλληλα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και ω-3 λιπαρά οξέα.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα ω-3 λιπαρά οξέα ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών και βελτιώνοντας τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, έχουν συσχετισθεί με καλύτερο ύπνο και υψηλότερη νοημοσύνη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διαιτητική πρόσληψη ψαριού, τις συνήθειες ύπνου και το δείκτη νοημοσύνης 541 παιδιών ηλικίας 9-11 ετών. Συνολικά, τα παιδιά που κατανάλωναν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα βρέθηκαν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης κατά 4.8 μονάδες, συγκριτικά με εκείνα που κατανάλωναν ψάρι σπάνια ή ποτέ. Επιπλέον, η κατανάλωση ψαριού σε εβδομαδιαία βάση συσχετίσθηκε με λιγότερο διαταραγμένο και καλύτερης ποιότητας ύπνο.

Οι ερευνητές θεωρούν πως τα παραπάνω ευρήματα όχι μόνο επιβεβαιώνουν τη σχέση των ω-3 λιπαρών οξέων με τον ύπνο και τη νοημοσύνη, αλλά επιπλέον δείχνουν πως ο καλύτερος ύπνος πιθανόν να είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην αύξηση της νοημοσύνης.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η κατανάλωση ψαριού θα πρέπει να ενθαρρύνεται από νωρίς, δεδομένων των πολλαπλών οφελών που προσφέρει στην υγεία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *