Πρώτοι στη φύλαξη ομφάλιου αίματος σε ιδιωτικές τράπεζες οι Έλληνες

073CEEA60E61176DD0FEE59BF151B51E.jpg

  Πρωταθλητές στη φύλαξη ομφάλιου αίματος σε ιδιωτικές τράπεζες είναι οι Έλληνες, ενώ βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις σε δότες αίματος, μυελού και ομφάλιου αίματος. Στην Ελλάδα είναι εγγεγραμμένοι μόνο 22.000 εθελοντές δότες μυελού σε αντίθεση με την Κύπρο, που διαθέτει 110.000 δότες, ενώ την ίδια ώρα, λειτουργούν 20 ιδιωτικές τράπεζες με άγνωστο αριθμό αποθηκευμένων μονάδων ομφάλιου αίματος, που σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εξαιρετικά απίθανο να χρησιμεύσουν τόσο για αυτόλογη όσο και για αλλογενή χρήση.

Βασικό επιχείρημα υπέρ της φύλαξης των ομφάλιων κυττάρων σε ιδιωτικές τράπεζες, σύμφωνα με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία , αποτελεί «η ευρέως διαφημιζόμενη μελλοντική αυτόλογη χρήση τους στο πλαίσιο θεραπειών της λεγόμενης αναγεννητικής ιατρικής. Έτσι, μεγάλος θόρυβος γίνεται για τη χρήση των ομφάλιων κυττάρων για τη θεραπεία ποικίλων νόσων όπως η άνοια, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες κλπ».

«Ωστόσο δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη επιστημονικά απόδειξη ότι τα αιμοποιητικά κύτταρα του ομφάλιου αίματος μπορούν να διαφοροποιηθούν σε άλλους ιστούς. Επίσης, τα νοσήματα φθοράς όπως τα παραπάνω εμφανίζονται σε ηλικία 40, 50, 60 ετών και ουδείς εγγυάται ότι τα ομφάλια αίματα, αποθηκευμένα επί τόσα έτη, θα συνεχίζουν να είναι λειτουργικά», αναφέρει η ΕΑΕ.

Η ιδιωτική φύλαξη του ομφάλιου αίματος δε συστήνεται από καμιά επιστημονική εταιρεία και κανένα διεθνή οργανισμό, υπογραμμίζει η ΕΑΕ, απεναντίας όλοι υποστηρίζουν τη δωρεά του ομφάλιου αίματος σε Δημόσιες Τράπεζες για αλλογενή χρήση.
Με το σύνθημα «Πάρε μέρος στην αλυσίδα, γίνε κι εσύ εθελοντής δότης» η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, θα πραγματοποιήσει στις 10 Μαίου, στο εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας, ενημερωτική εκδήλωση στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης, είναι η ενημέρωση των πολιτών για τον εθελοντισμό αλλά και ειδικότερα η ενημέρωση των νέων καθώς και των υποψήφιων γονιών για τη σπουδαιότητα της δωρεάς του ομφάλιου αίματος του νεογέννητου παιδιού τους σε Δημόσια Τράπεζα.

Ειδικότερα από τις 10.00 έως τις 15.00, θα υπάρχει κινητό συνεργείο Αιμοδοσίας, στο οποίο θα βρίσκονται τα μέλη της Επιτροπής Εθελοντισμού της Ε.Α.Ε και από το οποίο θα γίνεται διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, συζήτηση με τον κόσμο και εγγραφή νέων εθελοντών στην ελληνική δεξαμενή εθελοντών δοτών.

«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε και στη χώρα μας ότι μπροστά στην αρρώστια, εμείς και οι άλλοι είμαστε όλοι μέρος μιας αλυσίδας. Προσφέροντας εθελοντικά για κάποιον άλλο προσφέρεις τελικά στο δικό σου άνθρωπο ή στον εαυτό σου», αναφέρει η ΕΑΕ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *