Πρωτιά στα αντικαταθλιπτικά για την Ισλανδία

B852C526E1242ADF81D87B5152E31C78.jpg

  Οι κάτοικοι της Ισλανδίας καταναλώνουν τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία μιας καινούριας διεθνούς μελέτης.

Η Αγγλία κατέχει την 7η θέση συνταγογράφησης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στο δυτικό κόσμο, με την αναλογία το 2011 να είναι 71 δόσεις σε καθημερινή βάση για κάθε 1.000 κατοίκους.

Η αναλογία αυτή είναι σχεδόν η διπλάσια από τις 38 δόσεις φαρμάκων την ημέρα που συνταγογραφούνταν πριν από μία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Πλέον εκφράζονται ανησυχίες ότι στη χώρα υπερσυνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικά από τους γιατρούς, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής MailOnline.

Παρατηρείται συγκεκριμένα μια αύξηση στη χρήση φαρμάκων που αποκαλούνται «εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης» (SSRI), όπως το Prozac και το Seroxat. Εκφράζονται ακόμη ανησυχίες ότι ορισμένα από αυτά τα φάρμακα, ίσως συνδέονται με απόπειρες αυτοκτονίας σε χρήστες νεαρής ηλικίας.

Κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία καταναλώνουν τέτοια φάρμακα.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Ισλανδία έχει τον υψηλότερο δείκτη συνταγογράφησης με 106 δόσεις την ημέρα για κάθε 1.000 κατοίκους το 2011, όταν η αναλογία αυτή πριν από μία δεκαετία ήταν 71 δόσεις.

Ακολουθούν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Σουηδία και η Πορτογαλία.

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Χιλή και τη Νότια Κορέα.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία η αναλογία είναι 50 συνταγογραφήσεις για κάθε 1.000 κατοίκους, ενώ στην Ιταλία το ποσοστό πέφτει στις 42 την ημέρα.

«Η έκρηξη στη χρήση αντικαταθλιπτικών στις περισσότερες χώρες είναι ένας δείκτης ότι πολλοί άνθρωποι με ελαφριάς έως βαριάς μορφής κατάθλιψη λαμβάνουν θεραπεία, κάτι που είναι καλό» ανέφερε ο Dr Mark van Ommeren, από το τμήμα ψυχικής υγείας και κατάχρησης ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Το αρνητικό, ωστόσο, είναι ότι πολλοί λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά ενώ δε θα έπρεπε. Οι γιατροί και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να αναγνωρίζουν ποιοι πάσχουν από κατάθλιψη και χρειάζονται τα αντικαταθλιπτικά και ποιοι θεωρούνται ελαφριά περιστατικά και δεν χρειάζεται να λάβουν φαρμακευτική αγωγή» πρόσθεσε.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ περιέχονται στην έκθεση Health at a Glance 2013 που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *