Πρόσθιος χιαστός

 
Ο πρόσθιος χιαστός είναι ο σύνδεσμος του γόνατος που υφίσταται συχνότερα τραυματισμό. Η συχνότητα της κάκωσης αυτής αυξάνεται συνεχώς, λόγω της αυξανόμενης συμμετοχής ατόμων στον επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό αθλητισμό. Παρά τη σοβαρότητα του τραυματισμού, η διάγνωση της μερικής ή ολικής ρήξης του πρόσθιου χιαστού τις περισσότερες φορές δεν γίνεται άμεσα και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι συχνά ανεπαρκής. Παρ’ όλ’αυτά, η χειρουργική αντιμετώπιση δεν είναι πάντα η λύση! Αρκετοί αθλητές προτιμούν την σωστή εκγύμναση των κάτω άκρων, παρά ένα χειρουργείο.


Αν και εφόσον ο γιατρός επιτρέπει την κίνηση του γόνατος, μπορούμε με τις σωστές ασκήσεις να επαναφέρουμε την άρτια λειτουργεία του γόνατος άλλα και να αποτρέψουμε πιθανούς μετέπειτα τραυματισμούς λόγω έλλειψης ισορροπίας, συχνό αποτέλεσμα μιας τέτοιας κάκωσης. Με δυνατό τετρακέφαλο το γόνατο μπορεί να «αναπληρώσει» την έλλειψη του συνδέσμου, ο οποίος και το κρατάει σταθερό.

Στο πρόγραμμα αποκατάστασης, ο ασκούμενος εκτελέι μόνο ισομετρικές ασκήσεις σε όλο το κάτω άκρο, συσπά δηλαδή τους αντίστοιχους μύες χωρίς όμως να κινείται το μέλος. Φυσικά, επικεντρωνόμαστε στις ασκήσεις του τετρακέφαλου, με προσοχή να μην κάμπτεται το γόνατο! Πριν και μετά την άσκηση, καλό θα είναι να βάζουμε πάγο πάν στο γόνατο για 10-15 λεπτά.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, μπορεί ο γυμναστής να προσθέσει ασκήσεις με κίνηση της άρθρωσης του γόνατος, με λάστιχα και ελαφρές αντιστάσεις για αύξηση της μυϊκής ισχύος του σκέλους, καθώς και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας με μπάλες, τραμπολίνο και δίσκο ισορροπίας. Εδώ ο ασκούμενος μπορεί να ξεκινήσει και ένα ήπιο πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής με περπάτημα σε διάδρομο ή και στο δρόμο.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *