Πρόοδος στη θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών

 
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale προχώρησαν σε ανακαλύψεις όσον αφορά τον τρόπο που εξελίσσεται ο καρκίνος των ωοθηκών, που πιστεύουν ότι θα τους οδηγήσουν ένα βήμα πιο κοντά στο σχεδιασμό νέων θεραπειών για την νόσο.


Οι ερευνητές εφαρμόζοντας πολύπλοκές μεθόδους καταγραφής της αλληλουχίας των γονιδίων κατόρθωσαν να εντοπίσουν μια σύνδεση ανάμεσα στις δυο βασικές θεωρίες για τον τρόπο που εξελίσσεται ο καρκίνος.

Σύμφωνα με την πρώτη προσέγγιση σε έναν όγκο υπάρχει ένας δύσκολα ανιχνεύσιμος πυρήνας καρκινικών κυττάρων που πυροδοτεί την ανάπτυξη του όγκου.

Σύμφωνα με τη δεύτερη προσέγγιση σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του όγκου παίζει το μικροπεριβάλλον που περιβάλλει τα καρκινικά κύτταρα και τα τροφοδοτεί. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να εντοπίσουν μια μοριακή βάση που επιτρέπει την αλληλεπίδραση των δυο προσεγγίσεων. Πρόκειται για ένα μοριακό σύνδεσμο ανάμεσα στον κυτταρικό παράγοντα Lin28 και την πρωτεΐνη BMP4.

Η έρευνα θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών για τον καρκίνο των ωοθηκών ο οποίος, είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί όπως επισημαίνει η επικεφαλή ερευνήτρια Dr Yingqun Huang επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale. H έρευνα δημοσιεύθηκε online στο site του Cell Cycle.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *