Προλάβετε το μελάνωμα

drts2-735x459.jpg

Δερματολογικό έλεγχο καλούν τον κόσμο να κάνει στο ιατρείο αρκετοί δερματολόγοι αυτήν την εποχή τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αναβάλλουν το ραντεβού τους. Και μπορεί οι οδηγίες που ισχύουν για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος να μην έχουν αλλάξει (εφαρμογή αντιηλιακού, περιορισμός ηλιοέκθεσης κ.λπ), αλλά τα καινούρια στοιχεία που έρχονται στο φως δεν είναι πολύ θετικά.

Είναι γνωστό πως η κακοήθεια του δέρματος και το μελάνωμα δεν ξεκινούν αποκλειστικά από τις ελιές (σπίλους). Όπως ανέφεραν επιστήμονες πριν λίγο καιρό στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας τα περιστατικά μελανώματος που δεν ξεκινούν από κάποια ελιά είναι πιο συχνά και πιο επιθετικά. Μάλιστα μόνο 20% και 30% των περιστατικών μελανώματος σχετίζονται με εξαλλαγή κυττάρων σε ελιές.

Όπως εξηγεί η δρ. Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική διευθύντρια του τμήματος δερματολογίας της κλινικής Cosmetic Derma Medicine, στο ιατρείο ο δερματολόγος θα δει με το δερματοσκόπιο κάθε σπίλο και θα εντοπίσει αν υπάρχει κάποια ύποπτη ως προς το χρώμα, το μέγεθος, τα όρια κ.λπ.

Επίσης θα εντοπίσει σημεία που μπορεί να έχουν αλλάξει χρώμα ή να εκκρίνουν υγρό. Καλό είναι να γίνει και καταγραφή των σπίλων (χαρτογράφηση) σε λογισμικό του υπολογιστή, αφού αυτοί πρώτα φωτογραφηθούν με ψηφιακή κάμερα. Με αυτό τον τρόπο θα τις παρακολουθούμε κάθε χρόνο και θα βλέπουμε αν αλλάζουν.

Η θεραπεία

«Σε περίπτωση που υπάρχει ύποπτη βλάβη αυτή πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά επί υγιών ιστών προκειμένου να μην υποτροπιάσει», τονίζει η δερματολόγος.

Όπως προσθέτει η γιατρός, αν πρόκειται για μελάνωμα απαιτείται ευρύτερη εκτομή και περαιτέρω έλεγχος για τη σταδιοποίηση της νόσου. Το 90% των περιστατικών μελανώματος που ανιχνεύονται έγκαιρα αντιμετωπίζονται πλήρως και θεραπεύονται.

drts1.jpgΗ δερματολόγος δρ. Αμαλία Τσιατούρα

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *