Πρεμιέρα για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας

BFA238DFFA27E7AD252D62B74E5D7314.jpg

  Ανοίγουν και πάλι τα πρώην Πολυιατρεία και οι άλλες μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού αλλά και τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των γιατρών που χρειάζονται για το ΠΕΔΥ και για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, με δεδομένο ότι στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας θα έχουν πρόσβαση πλέον και οι ανασφάλιστοι εκτός από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η στελέχωση των μονάδων υγείας θα αρχίσει από σήμερα οπότε και υποχρεούνται να εμφανιστούν στις θέσεις τους οι υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, καθώς και οι γιατροί, που είχαν επιλέξει την απασχόληση στο ΠΕΔΥ και όχι στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας, η κάλυψη των μονάδων υγείας είναι απόλυτη σε διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό – οι εργαζόμενοι επέλεξαν τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ σε ποσοστό 98,8% και 99,4% αντιστοίχως.

Με ελλείψεις σε γιατρούς θα ανοίξουν τα Πολυιατρεία και οι άλλες μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ. Από τους 4.998 γιατρούς των πρώην Πολυιατρείων του ΙΚΑ, των ιατρείων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων που υπάγονται τώρα στον ΕΟΠΥΥ, των νομαρχιακών μονάδων υγείας κ.ά δήλωσαν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ οι 2.497, δηλαδή ποσοστό 49,9%.

Οι γιατροί θα αναλάβουν υπηρεσία μόλις δημοσιευτεί η πράξη μετάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ωστόσο, το ιατρικό προσωπικό προκειμένου να αναλάβει υπηρεσία οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία της ΥΠΕ υποδοχής βεβαίωση διακοπής δραστηριότητας από την οικεία ΔΟΥ.

Σε πρώτη φάση οι γιατροί και το λοιπό προσωπικό του ΠΕΔΥ θα εργάζονται σε δύο βάρδιες, 8πμ – 4μμ και 11πμ – 7μμ, εξυπηρετώντας το κοινό για 12 ώρες καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους τους πολίτες, τόσο τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όσο και τους ανασφάλιστους, για επίσκεψη, εξέταση, συνταγογράφηση.

Στη διάθεση των πολιτών θα παραμείνουν και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί, ο κατάλογος των οποίων όμως σταδιακά θα ανανεώνεται ανάλογα με τις ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες που θα ανακύπτουν ανά ΥΠΕ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *