Πότε η ψηλάφηση στο στήθος δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί

Αρκετές φορές μπορεί να νιώθετε ενόχληση στο στήθος και κατευθείαν να σκέφτεστε το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, 8 στα 10 «ψηλαφητά» ογκίδια στο μαστό είναι καλοήθη και περίπου 1 στις 5 γυναίκες εμφανίζει καλοήθη πάθηση του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της.

Εάν ψηλαφίσατε κάτι στο στήθος σας αυτές είναι οι τρεις περιπτώσεις που δεν είναι καρκίνος.

Λιπώματα

Πρόκειται για καλοήθη ογκίδια, τα οποία έχουν διάφορα μεγέθη (συνήθως δεν ξεπερνούν τα 3 εκατοστά), είναι στρογγυλά και με ομαλό περίγραμμα. Δεν είναι σκληρά και, όταν τα πιέζετε, το λίπος από το οποίο αποτελούνται μετακινείται προς τη μία ή την ­άλλη πλευρά και μετά επανέρχεται στη θέση του.

Μάλιστα, εμφανίζονται λίγο συχνότερα στις γυναίκες με μεγάλο μαστό. Αν στο λίπωμα προστεθούν και αδενικά στοιχεία, τότε έχουμε το σχηματισμό αδενολιπώματος.

Κύστεις

Αλλαγές μπορεί να προκύψουν στην υφή του μαστού λόγω ίνωσης (μάζα ινώδους ιστού, όπως αυτός που συνθέτει τους συνδέσμους στο σώμα) και/ή κύστεων (στρογγυλές μάζες με υγρό), καταστάσεις που είναι πολύ συχνές και καλοήθεις, επομένως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.

Τέτοιες αλλοιώσεις εμφανίζονται συνήθως στο κάτω μέρος του μαστού (πρακτικά, στο σημείο επαφής με τη μπανέλα του σουτιέν).

Ινοαδενώματα

Πρόκειται για συμπαγή ογκίδια από ινώδη και αδενικό ιστό και αποτελούν τον πιο κοινό όγκο στις νεαρές ηλικίες (μεταξύ 20-30 ετών), αν και μπορεί να αναπτυχθούν και σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας.

Μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία, ακόμη και πόνο. Είναι πιθανό να μεγαλώσουν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετακινούνται πολύ εύκολα, αν τα πιέσετε με τα δάχτυλα, και σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών παρουσιάζονται και στους δύο μαστούς.

Το μυστικό

Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας ώστε να σας καθοδηγήσει σχετικά με το πώς γίνεται η αυτοεξέταση του μαστού και πραγματοποιήστε τον έλεγχο κάθε μήνα, μετά το πέρας της περιόδου.

Στις περιπτώσεις καρκίνου του µαστού, θα πρέπει 
να γνωρίζετε ότι όσο µικρότερο είναι το µέγεθος του ογκιδίου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ίαση και διατήρηση του µαστού. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *