Πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνετε για να χάσετε βάρος

DIAITA-656x410.jpg

Πρόκειται για μια ερώτηση με την οποία έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι οι διαιτολόγοι. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που το εν λόγω ερώτημα οδηγεί σε αμήχανα χαμόγελα, καθώς η πολυπόθητη σύντομη απάντηση δεν έρχεται – ή τουλάχιστον δε θα έπρεπε να έρχεται – ποτέ…

Η επίτευξη απώλειας βάρους προϋποθέτει τη δημιουργία ικανού ενεργειακού ελλείμματος, «κατάλληλης» δηλαδή τροποποίησης του ισοζυγίου ενέργειας, έτσι ώστε η ενεργειακή δαπάνη να υπερβαίνει την ενεργειακή πρόσληψη. Επομένως, ο προσδιορισμός της ποσότητας των θερμίδων που πρέπει κανείς να προσλαμβάνει, προκειμένου να χάσει βάρος, εξαρτάται απόλυτα από το σύνολο των θερμίδων που δαπανά. Και η ενεργειακή δαπάνη, επηρεάζεται με τη σειρά της από διάφορους παράγοντες.

Αρχικά, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι της ενεργειακής δαπάνης, διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το φύλο, την ηλικία αλλά και τη σύσταση σώματος. Με λίγα λόγια, είναι υψηλότερος στους άνδρες, συγκριτικά με τις γυναίκες, στα άτομα με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, ενώ μειώνεται σταδιακά με την αύξηση της ηλικίας. Ακόμη, είναι πιθανό ένα άτομο να διαθέτει και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό, όπως είναι για παράδειγμα ορισμένες ορμονικές διαταραχές ή η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Από την άλλη, σημαντική συνεισφορά στη συνολική ενεργειακή δαπάνη έχει και φυσική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ των ατόμων. Έτσι, ανάλογα με τα επίπεδα άσκησης αλλά και το σύνολο των δραστηριοτήτων που εκτελεί το άτομο μέσα στην ημέρα, διαμορφώνεται και η ενεργειακή του δαπάνη, οι θερμίδες δηλαδή που «καίει» καθημερινά.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, πως όλα τα παραπάνω, αποτελούν απαραίτητες πληροφορίες για τον προσδιορισμό του συνόλου των θερμίδων που θα πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο προκειμένου να μειώσει το σωματικό του βάρος με έναν ρυθμό που δε θα κρύβει κινδύνους για την υγεία.

Συνεπώς, η λεπτομερής αξιολόγηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συνηθειών κάθε ατόμου είναι αναγκαία και θα πρέπει να πραγματοποιείται από επαγγελματία διαιτολόγο, πριν δοθεί οποιαδήποτε σύσταση.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *