Πόσες πιθανότητες έχετε να κολλήσετε Aids

 
Πολλά έχουν ειπωθεί τις τελευταίες μέρες για τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV και την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Ποιες όμως είναι οι πιθανότητες μόλυνσης από τις διάφορες επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως είναι το σεξ χωρίς προφυλακτικό ή από τη χρήση μίας κοινής σύρριγας;


Ήδη γνωρίζουμε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το σάλιο, τον αέρα, τα κουνούπια ή το νερό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τα οποία είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το 2005, τις υψηλότερες πιθανότητες μετάδοσης του ιού έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, η μετάγγιση αίματος (90%).

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο μόλυνσης σε μία μόνο έκθεση στον ιό.
Από τη μητέρα στο βρέφος, δηλαδή σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς θεραπεία, οι πιθανότητες μετάδοσης αγγίζουν το 25%. Η χρήση κοινής σύριγγας έχει πιθανότητες μόλυνσης 0,67%, ενώ η παθητική πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη 0,5% μέχρι 1,7%.

Η ενεργητική πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη έχει πιθανότητες μετάδοσης σε ποσοστό 0,62% και η κολπική διείσδυση για τη γυναίκα 0,1%, ενώ ο κίνδυνος για τον άντρα ανέρχεται στο 0,05%. Η ενεργητική πεολειχία έχει πιθανότητες μόλυνσης 0,01%, ενώ η παθητική 0,005%. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός υπάρχει στα προσπερματικά και τα κολπικά υγρά και γι αυτό το λόγο υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί κατά τη σεξουαλική επαφή ακόμα και χωρίς εκσπερμάτιση.

Βέβαια, οι πιθανότητες μετάδοσης εκτιμώνται κατά προσέγγιση και ενδέχεται να αλλάζουν από έρευνα σε έρευνα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *