Πόσα μικρόβια μπορεί να κουβαλάει ένα αεροπλάνο

kv6psv80.jpg

Τα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι και η πιο υγιεινή εμπειρία-όχι ότι συμβαίνει με άλλα μέσα μεταφοράς. Ορδές ανθρώπων με όλων των ειδών των μικροβίων που μεταφέρει ο καθένας, κάθονται σε μια διάταξη καθισμάτων με αμφισβητήσιμες συνήθειες υγιεινής, σε ένα μικρό χώρο που μοιράζονται τον αέρα…

Ερευνητές εξέτασαν μια σειρά από αντικείμενα που χρησιμοποιούν και αγγίζουν ευρέως οι επιβάτες και τα αποτελέσματα ήταν, αναμενόμενα για πολλούς, ανησυχητικά. Ένα on air πάρτι μικροβίων!

armchair.jpg

1. Τα «μπράτσα» του καθίσματος

Όταν ερευνητές εφάρμοσαν ένα μολυσματικό στέλεχος του E. coli σε «μπράτσα» της καθίσματος αεροπλάνου, τα δυσάρεστα βακτηρίδια παρέμειναν εκεί για τουλάχιστον 96 ώρες – περισσότερο από ό, τι σε δύο τραπεζάκια και ένα καζανάκι τουαλέτας.

Παρόλο που δεν μπορείτε να μολυνθείτε με E. coli μόνο από το άγγιγμα, σίγουρα δεν θέλετε να τρίβετε τα χέρια σας σε όλο το μπράτσο: Αν συμβεί να αγγίξετε ένα αντικείμενο με E. coli και στη συνέχεια πιάσετε τα μάτια σας ή αγγίξετε το στόμα σας, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

trail.jpg

2. Το τραπεζάκι μπροστά από το κάθισμα της θέσης

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα κατά τη διάρκεια μιας μελέτης του 2007, ανακάλυψαν ότι τέσσερα από τα έξι τραπεζάκια βρέθηκαν θετικά σε μια σειρά από μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια. Το χειρότερο όλων, είναι ότι αυτά καθαρίζονται μόλις μια φορά τη μέρα.

3. Η λαβή από το εσωτερικό της πόρτας της τουαλέτας

«Οι επιβάτες ενός αεροσκάφους πηγαίνουν, σαφώς, στην τουαλέτα. Οπότε, είθισται να αγγίζουν πολλές θέσεις-το πάνω μέρος των καθισμάτων-στο διάδρομο, μέχρι να φτάσουν στο χώρο για τη προσωπική τους ανάγκη. Ακολούθως κάνουν χρήση της τουαλέτας, δεν πλένουν τα χέρια τους και επιστρέφουν στις θέσεις τους», είπε ο Δρ. Michael Zimring συγγραφέας του βιβλίου «Health Travel», στην Huffington Post.

toilet.jpg

4. Το καζανάκι της τουαλέτας

Αντικείμενο που αποδείχθηκε ότι είναι ένα ασφαλές «λιμάνι» για το E. coli για 48 ώρες – τόσο διήρκεσε το βακτήριο όταν οι ερευνητές το εφάρμοσαν στην επιφάνεια. Να θυμάστε: δεν μπορείτε να μολυνθείτε από το άγγιγμα επιφάνειας με E. Coli, αλλά για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή με όλα τα μικρόβια, είναι καλύτερο να καλύψετε το χέρι σας με μια χαρτοπετσέτα πριν τραβήξετε το καζανάκι.

5. Οι βρύσες της τουαλέτας     

Ναι, το E. coli ξαναχτυπά και εδώ! Περίπου το 30% των μπαταριών από βρύσες τουαλέτας σε αεροσκάφη, έφεραν άπειρα βακτήρια κατά την ίδια προαναφερθείσα μελέτη του. Χρησιμοποιήστε τον αγκώνα σας, αντ ‘αυτού.

6. Οι κουβέρτες

Συνήθως οι αεροσυνοδοί επιβεβαιώνουν ότι οι κουβέρτες που τοποθετούνται κάθε μέρα στο αεροπλάνο, είναι καθαρές, φρέσκιες αλλά διπλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται σε κάθε άλλη πτήση για το υπόλοιπο της ημέρας.

7. Το κάθισμα της τουαλέτας

Το 20% των καθισμάτων, είναι ο παράδεισος του E.Coli…

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *