Πώς θα ξεπεράσουν τα πιτσιρίκια φόβο και ανασφάλεια

Η πρώτη μέρα στο σχολείο, κυρίως για τα παιδιά που θα πάνε πρώτη δημοτικού, είναι μια ημέρα στην οποία θα βρεθούν σε έναν ολοκαίνουργιο κόσμο μακριά από την ασφάλεια που παρέχουν η μητέρα και ο πατέρας.


Η πρώτη μέρα στο σχολείο, κυρίως για τα παιδιά που θα πάνε πρώτη δημοτικού, είναι μια ημέρα στην οποία θα βρεθούν σε έναν ολοκαίνουργιο κόσμο μακριά από την ασφάλεια που παρέχουν η μητέρα και ο πατέρας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν οι γονείς για να τα προετοιμάσουν, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα περισσότερα πιτσιρίκια είναι κακόκεφα, φοβούνται να αποχωριστούν έστω και για λίγο τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ανησυχούν ότι θα βρεθούν σε ένα εχθρικό περιβάλλον στο οποίο δεν θα μπορέσουν να κάνουν καινούργιους φίλους. Αντίστοιχα, και οι γονείς βρίσκονται σε ένα παράξενο σταυροδρόμι. Από τη μια πλευρά ξέρουν πολύ καλά ότι τα παιδιά, η συντριπτική πλειονότητα τουλάχιστον, θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και θα κάνουν το πρώτο μεγάλο βήμα στη ζωή τους, ενώ από την άλλη φοβούνται να τα αποχωριστούν έστω και για λίγες ώρες.

Ο γονιός θα πρέπει να αγοράσει μαζί με το παιδί τα σχολικά είδη και τα ρούχα που θα φοράει για να αισθανθεί ότι συμμετέχει στη διαδικασία και να του μεταδώσει τον ενθουσιασμό του για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη ζωή του.

Οι γονείς αναγνωρίζουν όλα τα συναισθήματα του παιδιού που πρέπει να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο. Αλλωστε, και οι ίδιοι ήταν κάποτε εξάχρονα παιδιά και θυμούνται πολύ καλά πώς αισθάνονταν όταν πήγαν στην πρώτη δημοτικού. Οι γονείς στη διάρκεια της ζωής τους έχουν βιώσει πολλές «πρώτες φορές» είτε σε άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες είτε στον χώρο εργασίας. Είναι, λοιπόν, στο χέρι τους να καθοδηγήσουν τα παιδιά για να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να πάνε με χαμόγελο στο σχολείο. Οι ειδικοί, ωστόσο, προτείνουν κάποιες πρακτικές που σίγουρα θα βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Να του τονίσει τα θετικά
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουν είναι να πάρουν το παιδί από το χέρι και να επισκεφθούν το σχολείο λίγες μέρες πριν από τον αγιασμό. Ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να μπουν μέσα, είναι χρήσιμο για το παιδί να ξέρει έστω και λίγο πώς είναι ο χώρος στον οποίο θα περάσει τους επόμενους εννέα μήνες της σχολικής χρονιάς.

Τις τελευταίες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο γονιός θα πρέπει να μιλήσει στο παιδί για τις δικές του εμπειρίες, αλλά και τον φόβο που αισθάνθηκε και ο ίδιος πριν από χρόνια. Θα είναι καλό να του πει για τους πρώτους του φίλους και για τα μαθήματα διαβεβαιώνοντάς το ότι θα είναι δίπλα του για να βοηθάει όταν χρειάζεται.

Την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς ο γονιός θα πρέπει να συνοδεύσει το παιδί του και να μείνει λίγη ώρα στο προαύλιο. Το παιδί θα αισθανθεί ασφάλεια στα πρώτα λεπτά επαφής με το νέο του περιβάλλον. Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί ο γονιός δεν πρέπει να μείνει πολλή ώρα στο σχολείο ούτε να μπαίνει κάθε μέρα στο προαύλιο, για να δώσει θάρρος στο παιδί να το κάνει μόνο του.

Επίσης, ο γονιός θα πρέπει να εξηγήσει αναλυτικά στο παιδί πώς είναι το σχολείο και να το προετοιμάσει για το τι θα αντιμετωπίσει. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στα θετικά όπως είναι οι εκδρομές, οι καινούργιοι φίλοι, το παιχνίδι στα διαλείμματα και οι νέες γνώσεις που θα αποκτήσει. Θα πρέπει επίσης να του δώσει συμβουλές για το πώς θα προσεγγίσει τη δασκάλα και τα άλλα παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση ο γονιός θα πρέπει να καταπολεμήσει τους δικούς του φόβους και το άγχος. Αν το παιδί εισπράξει την ανησυχία του γονιού θα συμπεράνει ότι οι φόβοι του είναι δικαιολογημένοι και θα δυσκολευτεί να τους αντιμετωπίσει.

Επιπλέον, ο γονιός δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιπλήξει ή να τιμωρήσει το παιδί που φοβάται. Θα το κάνει να κλειστεί στον εαυτό του για να μην απογοητεύσει τον γονιό.

Αντίθετα, θα πρέπει να επιβραβεύει το παιδί επειδή προσπαθεί να καταπολεμήσει τον φόβο του και να το ενθαρρύνει να συνεχίσει.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *