Πώς θα χάσετε τα καλοκαιρινά βάρη;

 
Σύμφωνα με έρευνες το 1/3 των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα καταλήγουν να έχουν περισσότερα κιλά λίγες εβδομάδες από τότε που ξεκίνησαν. Η κυριότερη αιτία αυτού του φαινομένου είναι διάσημες δίαιτες, οι οποίες είτε είναι πολύ στερητικές είτε έχουν έναν ασυνήθιστο συνδυασμό τροφών για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά το οποίο παρατηρείται μεγάλη απώλεια βάρους. Εύκολα όμως κανείς κουράζεται και ξαναρχίζει την κατανάλωση όλων των απαγορευμένων τροφών με αποτέλεσμα να ξαναπαίρνει όσα κιλά έχασε.

Αποφύγετε κάθε είδους δίαιτα η οποία


υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους.
αποτελεί αυστηρά υποθερμιδικό και μη ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα.
επιτρέπει την κατανάλωση τροφών πχ κρέατος σε απεριόριστες ποσότητες και ταυτόχρονα απαγορεύει την κατανάλωση άλλων τροφών όπως π.χ το ψωμί ή κάποια φρούτα.

Άτομα που επιδιώκουν τη γρήγορη απώλεια κιλών στερούνται βασικά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους και μπορούν εύκολα να οδηγηθούν σε διαταραχές όπως η βουλιμία και η ανορεξία και πάνω από όλα δε μαθαίνουν να τρέφονται σωστά και ισορροπημένα άρα δε μαθαίνουν να επιλέγουν τα κατάλληλα και απαραίτητα τρόφιμα στη διατροφή τους.

Ποια είναι τα σωστά βήματα για μια σωστή διατροφή;

Τρώτε 5 γεύματα
Είναι σημαντικό να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να έχετε μικρά, συχνά και εύπεπτα γεύματα. Για αυτό:

Μην παραλείπετε γεύματα
, και ειδικά το πρωινό, που είναι ένα βασικό γεύμα για να ξεκινήσει καλά η μέρα και συντελεί στην ενεργοποίηση του μεταβολισμόυ.
Να τρώτε με μέτρο από όλες τις ομάδες τροφών (κρέατα, φρούτα, λαχανικά κτλ.).

Μειώστε το λίπος

Το λίπος είναι η υψηλότερη πηγή θερμίδων (δίνει 1γρ=9 θερμίδες-1 κουταλάκι του γλυκού λάδι δίνει 45 θερμίδες) και για αυτό είναι το διατροφικό εκείνο στοιχείο που θέλει τη μεγαλύτερη προσοχή. Για αυτό:

Αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά
. Προτιμήστε τα βραστά και τα ψητά, αφού αφαιρέσετε το ορατό λίπος και την πέτσα.
Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά τρόφιμα π.χ. κέικ, πάστες και πίτες, μαγιονέζες, κρέμες και ντρέσινγκς.
Μη χρησιμοποιείτε βούτυρο. Προτιμήστε το ελαιόλαδο ή τις φυτικές μαργαρίνες.
Αποφύγετε τα πλήρη γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και να προτιμάτε όσα είναι ημιαποβουτυρωμένα και χαμηλών λιπαρών.
Μετράτε πάντα το λάδι που βάζετε στο φαγητό με ένα κουτάλι. Να το προσθέτετε πάντα 10-15 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.

Μειώστε τη ζάχαρη
Η ζάχαρη βρίσκεται «κρυμμένη» σε πολλές τροφές και δίνει πολλές άχρηστες θερμίδες (δίνει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη δίνει 20 θερμίδες). Μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι 2 κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα. Προτιμήστε την μαύρη ζάχαρη και όχι τα υποκατάστατα.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και δίνουν το αίσθημα κορεσμού στο στομάχι, μειώνοντας έτσι την όρεξη.

Προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης και τα μαύρα μακαρόνια και ρύζι.
Τρώτε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια.
Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Προσοχή στο αλκοόλ
Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες (δίνει 1 γρ=7 θερμίδες).Αποφύγετε την κατάχρηση. Περιοριστείτε σε 1-2 ποτήρια κρασί, όταν θέλετε να πιείτε.

Μειώστε το αλάτι
Μη βάζετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό σας, στο τραπέζι. Περιοριστείτε στο αλάτι κατά το μαγείρεμα. Αποφύγετε τα τυποποιημένα προϊόντα και τα διάφορα σνακ τύπου «χάμπουργκερ», που είναι πολύ ψηλά σε αλάτι καθώς επίσης και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, τα αλλαντικά και τα τουρσιά.

Πίνετε πολλά υγρά
Μια ποσότητα ίση με 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, πριν και μετά τα γεύματα, είναι απαραίτητη. Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και προσφέρει ευεξία. Μπορείτε να πίνετε ελεύθερα σόδα και αεριούχο νερό.

Κάντε την κίνηση τρόπο ζωής

Ο συνδυασμός έστω μισής ώρας γρήγορου περπατήματος με λίγες ασκήσεις 1-2 φορές την βδομάδα και φυσικά με μια σωστή διατροφή θα αποφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Τρώτε αργά και σωστά
Είναι βασικό να τρώτε αργά και να μασάτε αρκετά την τροφή σας. Για αυτό μην τρώτε από την κατσαρόλα παρά μόνο από το πιάτο σας, χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο πιάτο, αποφύγετε τα ενδιάμεσα «τσιμπολογήματα» και αφήστε το τραπέζι όταν αισθάνεστε ακόμα άνετα και μη βαραίνετε το στομάχι σας.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *