Πώς προστατεύει το λίπος τον οργανισμό

087BDA1CE2B0D97B8B2C474D97B289DC.jpg

  Θεωρείται ως ο εχθρός της περιφέρειας της μέσης και κατ’ επέκταση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ωστόσο, το λίπος μπορεί στην πραγματικότητα να προστατέψει τον οργανισμό από την παχυσαρκία και την εμφάνιση διαβήτη, όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας.

Προτού όμως απλώσετε το χέρι για να αρπάξετε ένα κομμάτι τούρτα, σημειώστε ότι το «καλό» και ωφέλιμο για τον οργανισμό λίπος είναι το καφέ και όχι το λευκό λίπος, το οποίο συγκεντρώνεται από την κατανάλωση πολλών θερμίδων.
Οι ενήλικες έχουν μια μικρή ποσότητα υγιεινού, καφέ λίπους, που συνήθως βρίσκεται στο μπροστά και πίσω μέρος του λαιμού και στο πάνω μέρος της πλάτης, το οποίο «καίει» τις θερμίδες για να παράγει θερμότητα.

Αντίθετα, το λευκό λίπος είναι το προβληματικό. Είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης πολλών θερμίδων και αποθηκεύεται γύρω από το στομάχι, τους μηρούς και δημιουργεί το ενοχλητικό «σωσίβιο».

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε για πρώτη φορά, πως εκείνοι που έχουν υψηλότερα επίπεδα καφέ λίπους στον οργανισμό τους, έχουν καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους, υψηλότερη ευαισθησία ινσουλίνης και καλύτερο μεταβολισμό για το «κάψιμο» των αποθεμάτων λευκού λίπους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ικανότητα του καφέ λίπους να ρυθμίζει καλύτερα τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα, θα μπορούσε να το κάνει ένα δυνητικό «όπλο» κατά του διαβήτη.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetes.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *