Πώς να πείσετε τα παιδιά σας να φάνε λαχανικά

C32DE3E5F843900BCFE038CBEB097057.jpg

  Αν το παιδί σας σιχαίνεται να τρώει λαχανικά, όπως σιχαίνεται να μοιράζεται τα παιχνίδια του και να υπακούει αμέσως σε ό,τι λέτε, τότε σκεφτείτε ότι ένας από τους πιο απλούς τρόπους να κάνετε το παιδί σας να ενδιαφερθεί να φάει λαχανικά είναι να τρώτε εσείς τα δικά σας.

Δεν σας έπεισε η πρόταση αυτή; Κι όμως τα παιδιά μιμούνται τις πράξεις σας και κάνουν αυτά που σας βλέπουν να κάνετε, γι’ αυτό δώστε λίγο χρόνο στο παιδί σας και αφήστε το να σας παρατηρήσει που τρώτε λαχανικά. Αν σας δει αρκετές φορές να τρώτε κάτι που δεν του δίνετε, θα αρχίσει να το θέλει κι εκείνο, ωστόσο, πρέπει να έχετε υπομονή, γιατί μπορεί να χρειαστούν αρκετές φορές επανάληψης της ίδιας εικόνας για να κάνει το παιδί την κίνησή του.

Αν μέχρι τότε πιστεύετε ότι το παιδί στερείται των θρεπτικών συστατικών των λαχανικών, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να το οδηγήσετε να φάει λαχανικά, χωρίς καν να το καταλάβει. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε τέσσερις τέτοιους τρόπους.

Κρύψτε λαχανικά στα φαγητά σε μορφή πουρέ

Τα αλεσμένα λαχανικά μπορούν πολύ εύκολα να διαφύγουν από τους γευστικούς κάλυκες του παιδιού σας, αν τα έχετε κρύψει μέσα σε καθημερινά και απλά φαγητά. Για παράδειγμα προσθέστε πουρέ κουνουπιδιού μέσα σε ένα πιάτο πουρέ πατάτας ή βάλτε χυμό λαχανικών στις σούπες που ετοιμάζετε. Μπορείτε επίσης να αναμείξετε λαχανικά στη σάλτσα που φτιάχνετε για ζυμαρικά ή για πίτσα, ενώ μπορείτε να τα προσθέσετε ακόμα και ανάμεσα στα λαζάνια σε στρώσεις. Παντζάρια, καρότα και κολοκυθάκια τριμμένα μπορούν να προστεθούν στο κρέας, στο μείγμα για κεφτεδάκια ή για μπιφτέκια, ενώ αλεσμένο μπρόκολο μπορεί να ενσωματωθεί και σε μια ομελέτα.

Κάντε αντικαταστάσεις

Αντικαταστήστε τα χοιρινά λουκάνικα με λουκάνικα από σόγια, τα οποία θεωρούνται πράγματι λαχανικά. Αντί για μακαρόνια, κόψτε με το ειδικό εργαλείο κολοκύθια σε σχήμα σπαγγέτι και μαγειρέψτε τα ακριβώς όπως τα μακαρόνια με τη σάλτσα που θα φτιάχνατε έτσι κι αλλιώς, ενώ μπορείτε ακόμα και να αντικαταστήσετε μπουκίτσες κρέατος με κομματάκια ξεροψημένων λαχανικών, στα οποία θα έχετε προσθέσει αρκετά μπαχαρικά. Αν εξοικειωθείτε με τέτοιες λύσεις, μπορεί κανένας από την οικογένειά σας να μην καταλάβει τη διαφορά στο πιάτο του.

Κρύψτε λαχανικά σε ψημένα γλυκά

Μπορεί να φαίνεται λίγο παράδοξο, αλλά μπορείτε να κρύψετε ορισμένα λαχανικά μέσα σε γλυκά και να μην το καταλάβει κανείς. Αντικαταστήστε το βούτυρο σε κάποιες συνταγές μπισκότων με πουρέ άσπρων φασολιών, βάλτε λίγο παγωμένο σπανάκι στη συνταγή για τα μπράουνις, προσθέστε ψιλοκομμένο κολοκυθάκι ή καρότο σε γλυκά μάφινς και ψωμί, κρύψτε παντζάρια σε κέικ σοκολάτας ή αλεσμένο καρότο σε κέικ βανίλιας. Ίσως να πιστεύετε ότι τίποτα από αυτά δεν θα έχει καλή γεύση, αλλά πραγματικά έχει και μια δοκιμή όχι μόνο θα σας πείσει, αλλά θα σας σώσει κιόλας!

Φτιάξτε ένα χυμό-κοκτέιλ από λαχανικά

Προσθέστε χυμό καρότου σε χυμό μήλου και σερβίρετε απευθείας ή ανακατέψτε το μείγμα με πάγο για να φτιάξετε ένα παγωμένο ρόφημα ή προσθέστε γιαούρτι για να το κάνετε smoothie φρούτων και λαχανικών. Αν θέλετε να ευχαριστήσετε το παιδάκι σας, ρίξτε αυτόν το χυμό σε ειδικές θήκες για γρανίτες και μόλις παγώσει, αφήστε το παιδί να πιστέψει ότι τρώει γρανίτα παγωτό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *