Πώς επηρεάζει το άγχος τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας

 
Οι γυναίκες στις μέρες μας έχουν αναλάβει περισσότερους ρόλους απ’ ό,τι στο παρελθόν. Είναι εργαζόμενες, σύντροφοι/σύζυγοι, νοικοκυρές και μητέρες. Η είσοδός τους στον εργασιακό στίβο διαφοροποίησε σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα τους και τις συνήθειες τους.


http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_911.jpeg

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες διεκδικούν θέσεις που απαιτούν χρόνο, αφοσίωση και δυναμισμό ώστε να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους. Τα επίπεδα του άγχους ανεβαίνουν και πολύ εύλογα μπαίνει το ερώτημα τί σημαίνει αυτό για την προσωπική ζωή μίας γυναίκας που έχει να καλύψει πολλούς ρόλους μαζί.

Για πολλούς άντρες που βιώνουν το εργασιακό στρες στην καθημερινή τους ζωή έχουν διαπιστωθεί οι συνέπειες αυτού στη σεξουαλική τους ζωή μέσα από δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται κατά την επαφή με τη σύντροφο αλλά και ενδεχόμενη μειωμένη επιθυμία που προκαλείται από τη σκέψη του επιπρόσθετου άγχους επίδοσης στο ήδη υπάρχον καθημερινό εργασιακό άγχος. Συμβαίνει όμως για την γυναίκα το ίδιο; Τι είναι αυτό που δημιουργεί προβλήματα στη σχέση αλλά και στη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας; Άραγε το εργασιακό άγχος την επηρεάζει όσο τον άντρα;

Πρόσφατες έρευνες με θέμα τη συσχέτιση του άγχους και της ψυχικής και σεξουαλικής σχέσης παντρεμένων ζευγαριών έδειξαν ότι το άγχος που μεταφέρει ο άντρας από εξωτερικούς παράγοντες, όπως εργασιακό άγχος, στο γάμο επηρεάζει πολύ περισσότερο τη σχέση του ζευγαριού και προκαλεί περισσότερες εντάσεις στη γυναίκα απ’ ό,τι το άγχος που μεταφέρει η ίδια η γυναίκα από εξωτερικούς παράγοντες.

Οι γυναίκες ενδεχομένως να μην βιώνουν τόσο άγχος στον εργασιακό τους χώρο, ή να μπορούν να το διαχειριστούν καλύτερα από τους άνδρες ώστε να μην φτάνει να επηρεάσει τον εαυτό τους και τη σχέση τους με το σύντροφό τους.

Επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν ότι το άγχος που πηγάζει μέσα από τη σχέση και τα προβλήματα του ζευγαριού και δεν συνδέεται με εξωγενή αίτια έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ικανοποίηση της γυναίκας από το γάμο της και από τη σεξουαλική της ζωή με το σύντροφο της, καθώς επιφέρει και υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικών προβλημάτων.

Τα προβλήματα μέσα στη σχέση, η τριβή του ζευγαριού και οι συγκρούσεις δείχνουν να επηρεάζουν πολύ περισσότερο τη γυναίκα και το πώς νιώθει μέσα στο γάμο της απ’ ό,τι συμβάλουν εξωτερικοί παράγοντες σε αυτό.

Το εργασιακό άγχος της γυναίκας δεν φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό ούτε την ίδια αλλά ούτε και εμμέσως το σύντροφο της. Παρόλο που η εργαζόμενη γυναίκα σήμερα μπορεί να κουράζεται και να εξαντλείται από την εργασία της, την ίδια στιγμή ανανεώνεται και νιώθει πιο δυναμική.

Η περιποίηση του εαυτού της και η φροντίδα της εικόνας της που αναμένεται στον εργασιακό χώρο της προσφέρει την αναγνώριση της θηλυκότητας της από το περιβάλλον της και την καθιστούν πολύ πιο ποθητή από μία γυναίκα που μένει σπίτι και δεν ενδιαφέρεται για την εξωτερική της εμφάνιση καθώς ενδέχεται να μην έχει κίνητρο.

Η καλή ψυχολογία της γυναίκας μεταφέρεται στη σχέση της με τον άντρα και την κάνει πιο ελκυστική και σεξουαλική στα μάτια του κάτι που επιδρά θετικά στη σχέση τους αλλά και στη σεξουαλική τους ζωή.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Ίρις Κρέμερ
Ψυχολόγος

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_107.jpeg

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *