Ποιες είναι οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για ισορροπημένη διατροφή.

Επιτελεί μοναδικές και αναντικατάστατες λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Από τη δημιουργία και την ομαλή διατήρηση και λειτουργία των μυών μας, μέχρι το σχηματισμό των αντισωμάτων μας, αλλά και πολλά άλλα.

Παράλληλα, είναι ένα συστατικό που βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού μας βάρους, καθώς τροφές με υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνη προκαλούν ευκολότερο κορεσμό.

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη είναι κατά βάση ζωικής προέλευσης. Πρόκειται κυρίως για το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ένα ερώτημα ωστόσο που τίθεται ιδιαιτέρως από ανθρώπους που δεν θέλουν να τρώνε υψηλές ποσότητες ζωικών προϊόντων είναι το κατά πόσο μπορούν να έχουν την πρωτεΐνη στη διατροφή τους και από τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι σαφέστατα και υπάρχουν τέτοιες επιλογές, με σημαντικότερες από αυτές τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τη σόγια και τα προϊόντα της κ.α.

Ακόμη μια πολύ υγιεινή και πρακτική επιλογή είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης που είναι εμπλουτισμένα με φυτική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και αποτελούν διεθνώς το νέο trend.

Περιέχουν πολλές χορταστικές φυτικές ίνες αλλά και υψηλότερη πρωτεΐνη σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα δημητριακά και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας.

Δεν μας δίνουν πολλά λιπαρά και άρα οι θερμίδες τους είναι πολύ ικανοποιητικές ενώ μπορούν να αποτελέσουν συστατικό ενός χορταστικού πρωινού.

Παράλληλα μπορεί να είναι ένα ελαφρύ σνακ ή γεύμα μέσα στην ημέρα με γάλα, γιαούρτι ή και σκέτα. Όπως και να έχει θα μας δώσουν ικανοποιητικά ποσά πρωτεΐνης, με τρόπο εύκολο και γευστικό.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *