Τρία συμπτώματα στα πόδια που μαρτυρούν προβλήματα υγείας

Τα πόδια σας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία σας. Με μία πιο προσεκτική ματιά, μπορεί να εντοπίσετε ενδείξεις για προβλήματα που δεν αφορούν μόνο τα πόδια αλλά τη γενική υγεία σας. Εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στα πόδια σας που δεν θεωρείτε φυσιολογική, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε τρία παράδοξα συμπτώματα και τι μπορεί να σημαίνουν για την υγεία σας:

Μουδιασμένα δάκτυλα

Σας έχει συμβεί ποτέ να μην νιώθετε τα δάχτυλά των ποδιών σας ή να βγάζετε τις μπότες το χειμώνα και να διαπιστώνετε ότι τα δάχτυλά σας έχουν γίνει άσπρα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος.
Πολλές γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο Reynaud, μια πάθηση που προκαλεί μούδιασμα σε ορισμένα μέρη του σώματος, ειδικά στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, κατά τους ψυχρούς μήνες του χρόνου.
Εάν πάσχετε από το σύνδρομο ή αντιμετωπίζετε άλλο πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προκειμένου να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως να φοράτε γάντια και χοντρές κάλτσες.

Πόδια που μυρμηγκιάζουν

Αν νιώθετε στα πόδια σας μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος, μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβήτη. Ο ποδίατρος είναι συχνά ο πρώτος που κάνει διάγνωση του διαβήτη.
Οι ασθενείς συχνά διαμαρτύρονται ότι τα πόδια τους μουδιάζουν ή ότι νιώθουν τσούξιμο ή κάψιμο. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι πρόκειται για συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας, μία βλάβη στα νεύρα των άκρων, η πιο κοινή αιτία της οποίας είναι ο διαβήτης.

Εύθραυστα νύχια

Τα νύχια σας μπορούν επίσης να δείξουν πολλά για την υγεία σας. Ένας ποδίατρος μπορεί να καταλάβει αν κάποιος έχει πάθει στο παρελθόν δηλητηρίαση από μόλυβδο ή αν τα επίπεδα βιταμινών στον οργανισμό του είναι ανεπαρκή απλά κοιτάζοντας τα νύχια του.
Ανάλογα με την έλλειψη, εμφανίζονται διαφορετικά συμπτώματα στα νύχια. Για παράδειγμα, η έλλειψη σιδήρου προκαλεί εύθραυστα νύχια.
Τα νύχια σας μπορούν επίσης να δείξουν αν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή ή αν πάσχετε από κάποια άλλη ενδοκρινολογική διαταραχή.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *