«Πιθανόν να είναι πλέον φόρείς όσοι επέζησαν του Έμπολα»

CCEF98F794110A32C73DD103A23463A2.jpg

  Έκκληση σε όσους έχουν επιζήσει του ιού Έμπολα να επεκτείνουν τη περίοδο σεξουαλικής αποχής πέραν του συνιστώμενου τριμήνου, απηύθυνε την Κυριακή τόσο η κυβέρνηση της Λιβερίας όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η σύσταση αυτή εκδόθηκε εν μέσω ανησυχιών αφότου το τελευταίο κρούσμα του ιού που καταγράφηκε στη Λιβερία έχασε τη μάχη με τη νόσο και εικάζεται ότι το θύμα προσβλήθηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Πρόσφατα, η χώρα της δυτικής Αφρικής δέχτηκε μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του ιού, καθώς ύστερα από 42 ημέρες καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του Έμπολα στη χώρα. Σύμφωνα με τις λιβεριανές αρχές, η 44χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε σε νοσοκομείο την Παρασκευή, πιθανόν προσβλήθηκε από τον ιό μετά τη συνεύρεσή της με έναν άνδρα που είχε επιζήσει του Έμπολα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και επικεφαλής της προσπάθειας καταπολέμησης του ιού στη χώρα, Τολμπέρτ Νιενσγουά, δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η γυναίκα προσβλήθηκε από τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι ίχνη του ιού στο σπέρμα συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και 82 ημέρες μετά την πρώτη διάγνωση συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να επιζήσουν του ιού μπορεί να είναι φορείς της ασθένειας ακόμα κι όταν έχουν θεραπευτεί από αυτή. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να μεταδοθεί ο ιός μέσω αυτών των ιχνών.

Ως προληπτικά μέτρα, ο ΠΟΥ συμβουλεύει τους επιζώντες να απέχουν από το σεξ για την συνιστώμενη περίοδο των 90 ημερών, ειδάλλως να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλείς σεξουαλικές επαφές.

«Οι άνθρωποι που έχουν επιζήσει του Έμπολα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τη σωστή και συνεπή χρήση προφυλακτικών για κάθε σεξουαλική επαφή πέραν των τριών μηνών, έως ότου είναι διαθέσιμες περαιτέρω πληροφορίες», δήλωσε ο Νιενσγουά.

Αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας της Λιβερίας έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 211 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με τη γυναίκα, πρόσθεσε ο Νιενσγουά, ωστόσο τόνισε ότι κανένας από αυτούς δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής συμπτώματα του ιού.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ, τουλάχιστον 10.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ιού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *